Vaalea Malvasia Bianca di Candia on ollut suosittu Keski-Italiassa ja sitä viljellään muuallakin Italiassa. Se on viljellyin Malvasia-ryhmän lajikkeista, mutta sen viljelyala supistui syöksymäisesti 1990-luvulla. Vuonna 2000 lajikkeen Italian viljelyala oli 8788 hehtaaria, mikä on alle viidesosa vuosikymmen takaisesta määrästä. Rypäle on lähinnä volyymiviinisekoitteiden raaka-ainetta nuorissa viineissä suuntuntumaa korostavilla ominaisuuksilla.

Malvasia Bianca di Candia on nimien hämmentävästä samankaltaisuudesta huolimatta eri lajike kuin myös suhteellisen suosittu Malvasia di Candia Aromatica. Candia on Kreetan (Kriti) vanha nimi, mutta kreikkalaisuuden kanssa lajikkeelle ei ole muuta tekemistä kuin nimi. Bianca di Candian toiseksi vanhemmaksi on paljastunut Garganega. Hedelmällisen Garganegan puoliso Bianca di Candian kohdalla on kuitenkin arvoitus.

Viinien olemus on suhteellisen neutraali kuitenkin – italialaisittain – korkean alkoholipitoisuuden avittamalla suuntuntumalla ja pyöreydellä mikä täydentää hyvin perinteisesti italialaisia kirpeän hapokkaita lajikkeita. Viinit hapettuvat helposti ja nopeasti mikä antaa nuorillekin viineille suhteellisen nopeasti ruskean perussävyt ja korostaa viinin mäskimäisen ylikypsän hedelmäisiä piirteitä. Lajikeviinejä rypäleestä ei ole tiedossa.

Malvasia Bianca di Candian synonyymejä ovat lyhennetyt muodot Malvasia Candia ja Malvasia di Candia sekä Calabriassa pelkkä ja helposti harhaanjohtava Malvasia Bianca. Rypäleellä on takana ”loistava” määrällinen historia.

Viinien laatupotentiaali    TYYDYTTÄVÄ.

Sivu tehty 22.8.2017.