Vaalea Malvasia di Candia Aromatica on Italiassa ja Kreikassa suhteellisen laajasti viljelty lajike. Nimi tulee Kreikan Kreetan saarta tarkoittavasta Candia-sanasta. Rypäleen alkuperä on kuitenkin tuntematon. Nimien poikkeuksellisen selvästä samankaltaisuudesta huolimatta Malvasia di Candia Aromatica on eri lajike kuin toinen Malvasia-ryhmän vaalea lajike Malvasia Bianca di Candia. Lajike on sallittu monissa Koillis-Italian alkuperämerkinnöissä sekä myös etelämpänä Laziossa Campaniassa. Lajike tunnetaan myös Kreikassa Kreetalta (Kriti) Makedonian lääniin saakka.

Italiassa lajikkeen rekisteröity viljelyala vuonna 2000 oli 1756 hehtaaria. Rypäleet kypsyvät suhteellisen myöhään ja viineihin kehittyy muskatellimaista kukkamaista ja hunajamaista aromikkuutta. Rypäleestä valmistetaan kuivia ja makeita viinejä myös kuivatuista rypäleistä itämaisilla ja suitsukemaisilla piirteillä. Suuntuntumaa pyöristää, etenkin sokerin avittamana, rasvamaisuus ja öljymäisyys. Viinit sopivat tammitukseen ja kehittyvän yleensä säilytyksellä lisäarvoa. Viinejä kannattaa terästää jalolla Muscat a Petit Grains –lajikkeella.

Geneettisesti rypäle on lähellä myös selvemmän muskatellimaisia piirteitä tuottavaa Piemonten tummaa Malvasia di Casorzo –lajiketta. Emilia-Romagnan Piacenza Malvasia Rosa on lajikkeen tumma muunnos.

Viinien laatupotentiaali     HYVÄ .


Sivu tehty 22.8.2018.