Etelä-Rhonen lajike PIQUEPOUL voi olla sekä tumma että vaalea. Siitä on myös nykyisin erittäin harvinainen pinkki tai ranskalaisittain Gris-muunnos. Kaikilla kolmella Etelä-Rhonen ja Midin lajikkeella Piquepoul Blanc, Piquepoul Gris sekä Piquepoul Noir on sama geenistö. Ylivoimaisesti viljellyin on vaalea Piquepoul Blanc. Aikaisemmin lajikkeesta käytettiin yleisesti nimitystä PICPOUL, joka nykyisin on paljastunut harhaanjohtavaksi nimeksi.

Espanjan Katalonian Pla de Bages-alueen Picapoll Blanco on kuitenkin eri lajike kuin Ranskan Piquepoul Blanc. Picapoll Blancoa kuvataan muistuttavan eniten Etelä-Rhonen Clairette-lajiketta, mutta sen alkuperä on epäselvä. Hämmingin lisäämiseksi Katalonian Picapoll Negro on kuitenkin sama kuin Ranskan Piquepoul Noir.

Piquepoul on siis yleisnimitys sekä Etelä-Ranskan saman geeniperimän Piquepoul Blancille ja Piquepoul Noirille, joista on eri luokitukset. Nautiskelija antaa Piquepoul-lajikkeelle eri värivaihtoehtoina yleislaatuluokituksen tyydyttävä. Lajike on erittäin vanha ja tummasta kloonista on ensimmäinen maininta jo 1300-luvulta.

Laajasti Piquepoul-johdannaisten lajikkeiden nimien Piccapoule, Picpouole, Picquepoul, Piquepout ja niin edelleen mukaan lukien Picpoul kanssa pitää olla erittäin varovainen. Niitä ei saa odotusarvoisesti käyttää Etelä-Ranskan Piquepoul-lajikkeen synonyyminä, ei vaaleana eikä tumma versiona. Niitä kuitenkin käytetään. Nautiskelijallakin sekä Piquepoul Blanc että Piquepoul Noir ovat esiintyneet vain nimellä Piquepoul tai Picpoul.

Viinin laatupotentiaalin yleisarvosana    TYYDYTTÄVÄ.

Sivu tehty 20.6.2016.