Espanjan Katalonian vaalea Picapoll Blanco tunnettiin kirjallisuudessa jo 1500-luvun puolivälissä. Kotiseudullaan Pla de Bages-alueella se oli ainoa vaalea lajike 1800 luvun lopulla. Picapoll on assosioitunut Etelä-Rhonen Piquepoul-lajikkeeseen nimien samankaltaisuuden perusteella, etenkin koska Etelä-Ranskassa Piquepoul tunnetaan myös nimellä Picpoul. Picapoll ei ole myöskään tumman Piquepoul Noir alias Picapoll Negron vaalea mutaatio vaan eri lajike. Geenitutkimusmenetelmillä Picapoll Blancolla todistettiin olevan erittäin läheinen geenistö Clairette Blanchen kanssa. Robinson-Harding-Vouillamozin (2012) olettavat käytännössä varmasti Picapoll Blancon olevan Clairette Blanche, tosin täydellistä varmuutta asiasta ei ole. Joka tapauksessa niiden geenit ovat erittäin läheiset.

Picapoll on kuitenkin puhdas Katalonian kuriositeetti. Vuonna 2008 sen Espanjan viljelyala oli 28 hehtaaria. Paksukuorinen lajike kypsyy myöhään, mikä tekee viineistä suhteellisen etanolisia. Hapot ovat keskivoimakkaat. Aromit ovat omena- ja sitruslinjalla selvän yrttimäisillä piirteillä katalonialaisissa viineissä. Tuotetaan sekä sekoitteina että lajikeviineinä.

Picapoll Blancon synonyymejä ovat Blanca Extra, Picapoll sekä Picapolla Blanca.

Viinien laatupotentiaali    KESKINKERTAINEN.

Sivu tehty 20.6.2016.