Etelä-Ranskan vaalea lajike PIQUEPOUL BLANC on suhteellisen arvostettu Midin Languedocin lajike, jossa se esiintyy myös nimillä PICPOUL DE PINET tai Piquepoul de Pinet. Vuonna 2009 lajikkeen viljelyala oli Ranskassa 1455 hehtaaria, mikä tarkoittaa 1990-loppuun verrattuna viljelyalan yli kaksinkertaistumista. Lajikkeesta on myös tumma variaatio Piquepoul Noir, jonka viljelyala oli vaatimaton 73 hehtaaria.

Hapokkaita viinejä kuumassa ja kuivassa Midissä tuottava lajike on satoisa. Se sopii hiekkamaaperään että kalkkipitoiseen maaperään. Viinien aromit ovat yleensä sitruuna-omenalinjalle kukkamaisella yrttimäisyydellä. Selvät ominaisaromit puuttuvat historiallisten kuuman ilmaston vaaleiden lajikkeiden tyylisesti. Lajike sopii sekoitteisiin hapokkuuden nostaja sekä Midissä että Provencessa. Maineikkaimmillaan se on kuitenkin lajikeviininä. Lajikkeen nimekkäin AC-alue on Picpoul de Pinet, joka on myös rypäleen synonyymi. Espanjan Kataloniassa lajikkeen nimenä voi olla Avillo. Katalonian Picapoll Blanco on kuitenkin eri lajike kuin Piquepoul Blanc, ja todennäköisesti sama kuin Clairette.

Piquepoul Blancista on myös saman geeniperimän tumma lajike Piquepoul Noir. Nautiskelija käyttää lajikkeesta myös yleisnimitystä Piquepoul ja myös vanhan tavan peruna harhaanjohtavaa nimeä Picpoul. Katso lisää nimeämisongelmista Piquepoul-kohdasta.

Viinin laatupotentiaalin yleisarvosana    TYYDYTTÄVÄ.

Sivu tehty 20.6.2016.