Tumma FRAPPATO on sisilialainen lajike, josta on Etelä-Sisiliasta ensimmäinen kirjallinen maininta vuodelta 1760. Kukkamainen ja mansikkamaisen marjamainen aromikkuus ovat viinien tunnuspiirteenä. Happoja riittää, tosin tanniinit ovat reilun kesytetyt, joten soveltuu nuorena juotavaksi ja hyvin täydentämään tuhdimpia tanniinisia rypäleitä kuten Nero d’Avola. Sisilian viljelyala oli vuonna 2008 846 hehtaaria ja vuonna 2000 785 hehtaaria. Viljely keskittyy saaren etelänosan Ragusan provinssiin ja sitä viljellään myös Trapanin provinssissa. Lajikkeella on paikallista merkitystä ja lajikeviinit ovat harvinaisia.

Lajike esiintyy lähinnä sekoitteissa. Kuumassa Sisiliassa aromaattisuutta ja hapokkuutta korostava lajike on poikkeus, mikä parantaa viinien nuoruuden hedelmäisenä juotavuutta. Tiivis terttu hentokuorisilla rypäleillä on homeherkkä, joten kasvupaikan pitää olla lämmin ja kuiva. Frappato on todennäköisesti italian fruttato-sanan eli hedelmäinen-sanan johdannainen. Lajike esiintyy Cerasuolo di Vittoria DOCG-viinissä sekä Vittorian DOC-viinissä, jossa se voi olla myös ainoana lajikkeena.

Frappato on erittäin todennäköisesti Gaglioppon sisar, koska Frappatolla on vanhempi-lapsi-suhde maineikkaan Sangiovesen kanssa.

Frappaton synonyymejä ovat Frappato di Vittoria, Frappato Nero, Frappatu, Nero Capitano ja Surra. Lajike sisältyy Sisilian tummaan sekoitteeseen.

Lajikeviinien laatupotentiaali optimistisesti    HYVÄ.

Sivu tehty 2.2.2016 ja päivitetty 12.7.2016.