Italialainen tumma Gaglioppo esiintyy harvoin etiketeissä. Se on lähinnä sekoiteviini. Lajikkeen alkuperä on erittäin todennäköisesti Calabriassa ja mahdollisesti Sisiliassa mutta se italialaisittain suhteellisen laajalle levinnyt sekä hyvän kuivuuden että pakkasen kestävyyden ansioista. Köynnösten tuottavuus on hyvä, tosin vastaavasti homeenkestävyys on heikompaa, joten kasvuympäristön pitää olla lämmin ja suhteellisen kuiva. Lajiketta viljellään Calabrian lisäksi muualla Etelä-Italiassa ja Sisiliassa sekä myös Keski-Italian Umbriassa, Marchessa ja Abruzzissa. Viljelyalaltaan lajike on italialaisittain kohtalaisen merkittävä vuoden 2000 3703 hehtaarin perusteella.

Sukulaisuussuhteet tekevät tämän calabrialaisen lajikkeen viinitieteellisesti suhteellisen kiinnostavaksi koska kolmannella vuosituhannella on päästy riittävästi myös Italiassa (Espanjan ja Portugalin ohella) selvyyteen harhaanjohtavan ja ristiriitaisen nimikirjon takana olevista todellisista lajikkeista. Gaglioppon sisarrukseksi on paljastunut kolmannella vuosituhannella sisilialainen arvostettu Nerello Mascalese, koska kummankin vanhemmat ovat luontaisesti risteytyneet maineikas Sangiovese sekä vähemmän tunnettu Calabrian Montanico Bianco. Gaglioppo on sisar myös sisilialaisen Frappatton kanssa. Gaglioppo della Marche on kuitenkin eri lajike kuin tämä Gaglioppo. Italiassa rypäleiden samankaltaisista nimistä huolimatta ei saa tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä identtisyydestä.

Lajikkeen ominaisaromiksi voi kuvata selvää ruusumaisuutta. Tanniinit ovat helposti siemenmäisiä Korkea sokeripitoisuus takaa korkean etanolipitoisuuden muita lajikkeita täydentämään. Lajike viihtyy hiekka- ja savimaassa, joten tarhojen ei tarvitse parhaimmilla paikoilla. Viinien väri pysyy sinisen punaisena vaikka ei olekaan syvä. Lajike on pelkistetysti ilmaistuna joustava taustapuurtaja.

Gaglioppon synonyymejä ovat Arvino Nero, Cirotana, Gaglioppo di Ciro, Galloppo, Morellino Pizzuto ja Navarna.

Lajike sisältyy lähinnä Etelä-Italian tummaan sekoitteeseen ja Sisilian tummaan sekoitteeseen.

Viinien laatupotentiaali    HYVÄ.

Sivu tehty 2.2.2016.