Espanjalaisittain nimetty GODELLO on Luoteisen Iberian niemimaan laatuviinejä tuottava vaalea lajike. 1970-luvulla lajike oli hävitä sukupuuttoon, mutta sen jälkeen lajikkeen arvostus on ollut nousussa. Amerikkalainen Robert Parker on osallistunut Godello-viinien hehkuttamiseen, mitä ei voi pitää mitättömänä apuna lajikkeen arvostuksen ja suosion kasvussa. Portugalissa, etenkin Douron alueella, lajikkeen nimi on GOUVEIO. Lajikkeiden nimeäminen on historiallisesti ollut epäjohdonmukaista, joten Portugalin ja Douron Gouveio voi olla joko Godello tai, samankaltaisesta nimestä huolimatta, eri lajiketta nimeltä Gouveio Real. Lajike on kaiken todennäköisyyden peräisin Luoteis-Espanjan Galiciasta. Lajike on viinimaailmassa vanha ja ensimmäinen maininta siitä löytyy vuodelta 1531.

Vuonna 2008 Godellon viljelyala Espanjassa oli 1153 hehtaaria ja siitä pääosa Galiciassa arvostetuimpana alkuperämerkintänään Valdeorras. Portugalin Gouveion viljelyala oli vuonna 2010 970 hehtaaria, tosin edellä mainituilla varoituksella, että kaikki Douron alueen Gouveiot eivät ole Godelloa. Toinen Gouveioa arvostava alue on Dão. GOUVEIO ROXO on sama Godello-lajike tumman värin rypäleelle antavalla värimutaatiolla. Portugalin Gouveio Roxon viljelyala oli vuonna 487 hehtaaria. Godello ei ole maailmanmatkaaja.

Rypäle sopii pienenä ja suhteellisen paksukuorisena hyvin kuivaan ja kuumaan kasvuympäristöön, jolloin lajikkeen homeherkkyys minimoituu. Godello on lisäksi suhteellisen hapokas lajike, mikä parantaaa viinien laatua. Lämmintä ympäristöä vaatii myös köynnöksen aikainen silmikointi. Lisäksi köynnöksen ovat suhteellisen suurisatoisia ja sokeripitoisuus on myös suhteellisen korkea. Rypäleen suosio on siis odotettua ja se hyötyy lisäksi tammituksesta ja viineillä on myös säilytyspotentiaalia, koska viinit eivät oksidoidu helposti. Mineraalisen maaperään lajike reagoi lisäarvoa tuottavasti. Viineistä pitäisi myös löytyä hedelmäisyyttä ja ja kypsyyden tuomaa pyöreyttä melko täyteläisellä suuntuntumalla sekä sävykkäillä aromeilla.

Godellon oletettiin aikaisemmin olevan sama lajike kuin (Madeiran) Verdelho. 2000-luvun geenitekniikalla Godellon ja aidon Verdelhon geeniperimä on todennettu erilaiseksi eikä sukulaisuussuhteestakaan ole näyttöä. Nautiskelija käytti myös aikaisempaa oletusta samasta lajikkeesta vain eri nimillä ja luokitteli Godellon Verdelhoksi. Eteläisessä Portugalissa Godellon nimitys voi kuitenkin olla harhaanjohtavasti Verdelho samoin kuin Dãossa. Godello-viinien erittäin hyvä laatupotentiaali on selvästi korkeampi kuin samoilla alueilla viljeltävän volyymipainotteisen Albillon. Edullisen hinnan avulla Luoteis-Espanjan Godello-viinejä ei myydä.

Synonyymejä: Agodello, Agodenho, Agudanho, Agudelha, Agudelho, Agudello, Agudelo, Berdello, Godelho, Godella, Godenho, Ojo de Gallo, Prieto Picudo Blanco (Kastilia-Leon), Trincadente sekä Verdelho do Dão.

Gouveio kuuluu Nautiskelijalla Portviinisekoitteeseen sekä Portugalin vaaleaan sekoitteeseen.

Katso arviot Galician ja Kastilia-Leonin Godello-viineistä.

Viinien laatupotentiaali    ERITTÄIN HYVÄ

Sivu tehty 5.1.2016.