Vaalea Harslevelü, tai asianmukaisilla painomerkeillä Hárslevelü, on kotoperäinen unkarilainen lajike. Maineikkaimmillaan lajike lienee Tokajissa, jossa se täydentää Furmintia hieman samaan tapaan kuin Sauvignon Blanc täydentää Sauternes'ssa ja yleensä Porvoon vaaleassa sekoitteessa Semillonia. Furmint ja Harslevelü ovatkin paljastuneet uudella geenianalyysitekniikalla sukulaisiksi ja tarkemmin Harslevelü on Furmintin jälkikasvua. Rypäle kuuluu Tokajisekoitteeseen. Lajikeviineissä korostuvat vaativa maustemaisuus sekä kuivatun yrttimäiset ja kukanvarsimaiset aromit. Harslevelü-nimi tarkoittaa suomennettuna lehmuksen lehteä viitaten viinin perusaromiin.

Ensimmäinen maininta Harslevelü-lajikeesta on vuodelta 1744. Vuoden 2008 rypäleen Unkarin viljelyala oli 1612 hehtaaria, josta kaksi kolmasosaa Tokajissa. Hieman lajikkeen viljelyä on myös Unkarin naapurimaissa sekä yllättäen hieman Etelä-Afrikassa. Vuoden 2008 Etelä-Afrikan rypäleen viljelmät olivat tosin vain 85 hehtaaria päätyen pääasiassa sekoitteisiin.

Unkarilaisten lajikeviinien laatutaso vaihtelee, mutta tyylikkyys ei ole kansainvälisten viinien tasoa, tosin jälleen Furmintia korkeampi. Viineissä korostuu kovuus helposti. Happoja on melko hyvin, mutta ei runsaasti eikä rypäleiden sokeripitoisuus ole Furmintin veroinen suuntuntumasta ja tavarasta puhumattakaan. Kansainväliseen makuun lajikeviinit ovat haastavia ja vaativan yleensä asiantuntijan otetta. Viineissä korostuu vaikeasti kuvattava unkarilaisuus.

Harslevelü-köynnös silmikoi keskivaiheilla ja rypäleet kypsyvät myöhään. Pakkasta köynnökset kestävät heikosti. Köynnökset ovat satoisia keskikokoisilla ohutkuorisilla rypäleillä. Rypäle on suhteellisen herkkä jalohomeelle. Viinit kehittyvät Furmint-viinejä nopeammin ja antavat tokajisekoitteeseen parfyymisuutta ja aromikkuutta kukkamaisena ja hunajamaisena.

Lajikeviinit ovat olleet harvinaisia, tosin niitäkin voinee odottaa nykyisten trendien perusteella. Alkossakin on ollut toisella vuosikymmenellä myynnissä Harslevelü-lajikeviinejä. Harslevelü on lähinnä makeiden Tokaji-viinien sekä muiden unkarilaisten valkoviinien täydennerypäle.

Rypäleen synonyymejä ovat Budai Feher, Feuille de Tilleul, Harslevieue, Harzevelu, Lindenblättrige, Lipolist ja Lipovina. Toinen unkarilainen Ezerjo on eri lajike kuin Harslevelu vaikka kummankin synonyyminä voi olla Budai Feher eli suomennettuna Budan vaalea.

Nautiskelijan tietokannassa Harslevelü ei ole rypälevaihtoehtona, mutta viinin nimen perusteella löytyy pari lajikeviiniä. Viinien laatupotentiaali    HYVÄ.

Sivu päivitetty 7.9.2018.