Vaalea Ezerjo, tai unkarilaisittain Ezerjó, on erittäin vanha, jo Keskiajalla tunnettu, unkarilainen lajike Balaton-järven ja Morin alueelta. Erittäin hapokkaita viinejä tuottavan rypäleen paljastaa sen suomennettu nimi "Tuhat hyvää" tai "Tuhat siunausta" (engl. a Thousand boons; saks. Tausendgute). Kyseessä on satoisa lajike, joka tuottaa suhteellisen korkean etanolipitoisuuden voimakashappoisia viinejä, kuitenkin niukoilla ominaisuuspiirteillä. Rypäle oli vielä 1900-luvun alkupuolella Unkarin viljellyimpiä lajikkeita.. Vuonna 2008 lajikkeen Unkarin viljelyala oli 1655 ha pustalle keskittyen.

Paksukuoriset rypäleet ovat taudinkestäviä, mutta herkkiä botriitille, Tokajin maineikkaan Furmintin tapaan. Rypäleet kypsyvät suhteellisen aikaisin. Kylmiä talvia köynnökset eivät kestä. Unkarilaiset arvostavat rypäleestä valmistettuja lajikeviinejä. Voimakkaiden happojen ja katkeroainemaisen kirpeyden ohella viineistä odottaa löytyvän liisterimäisyyttä ja orapihlajamaista yrttimäisyyttä. Hedelmien aromit ovat helposti mäskiäisiä, etenkin hapettamalla. Unkarilaiset eivät ole historiallisesti vierastaneet suussa kovuutta ja kotamaisuutta, koska pehmeys on saatu sokerilla. Moderneilla valmistustekniikoilla ja aromikkailla hiivoilla viineihin saadaan riittävä sävykkyys. Persoonallisia piirteitä viineistä ei kannata hakea. Viinien makeusastekirjo on kuivasta makeaan. Makeissa viineissä jalohome tuo lisäarvoa. Tasapainoisia kuivia viinejä rypäleestä ei saada aikaiseksi. Arvostetuimpina pidetään Mor-alueen viinejä.

Ezerjon eli Tuhannen siunauksen synonyymejä ovat Budai Feher, Feher Bakator, Kolmreifler, Korponai, Tausendgute, Tausent Güte, Trummertraube ja Zatoki. Unkarin ulkopuolelle lajike ei ole matkustanut. Arvostetulla Furmint-rypäleelle on eri kasvuympäristövaatimukset kuin Ezerjolla.

Viinien laatupotentiaali    HYVÄ.

Sivu tehty 2.9.2018.