Maineikkaan ja kansainvälisesti kuuluisan Unkarin Tokajin makeat viinit ovat oletusarvoisesti sekoitteita eikä alueella dominoiva Furmint käytännössä yksin pysty saavuttamaan huippulaatua, vaan mukaan tarvitaan kotoperäistä Harslevelua sekä hieman, ja lisääntyvästi, jalon Muscat à Petit Grainsin paikallista kullanväristä mutaatiota, jota kutsutaan paikallisella nimellä Sárga Muskotály. Neljäs sallittu täydennerypäle on Zeta. Vuodesta 2004 on Tokajiviineissä sallittu viidentenä rypäleenä Kövérszóló. Tokajin viinit voivat ovat olla myös lajikeviinejä, jolllin ne ovat yleensä kuivia, etenkin Furmintista valmistettuna. Jalohome on keskeinen tekijä ja sille olutkuorinen ja voimakkaan hapokas Furmint on herkkä. Harslevelu puolestaan antaa, hieman Porvoon vaalean sekoitteen Sauvignon Blancin tyyliin, yrttimäistä aromaattisuutta, mausteisuutta ja yleensä parfyymisuutta sekä Furmintia selvempää tyylikkyyttä. Kansainväliset mitat täyttävää parfyymisuutta ja terälehtistä aromikkuutta tuottaa Muskotaly. Tosin nykytekniikalla saadaan myös kahdesta muusta lajikkeesta nykymarkkinoiden arvostamia ominaisuuksia irti. Enemmistö sekoitteesta on Furmintia, jonka tunnusaromina on voimakas (kuivattu) aprikoosi. Jalohome ja tammi tuovat lisäksi omat arominsa. Maanalaisissa käytävissä viihtyy viinien pinnalle hapettumista vähentävän kalvon muodosta Racodium cellare -hiiva. Tämä selittää osittain myös tokajiviinien selvää maanläheisyyttä. Erilaiset mausteet ja sekahedelmät ovat lisäksi tyypillisiä sekä kirpeät hapot. Reaalisosialismin jälkeen ulkomaisella pääomalla on alettu valmistaa hedelmävetoisia ja aromaattisia viinejä. Sokeri ja hapot toimivat, muiden vastaavien viinien tapaan, hyvinä säilöntäaineina. Tyylikkyyteen ja nuorena juotavuuteen panostetaan yhä enemmän. Tokajin viineissä kannattaa pitää mielessä makeusasteluokittelu, jossa alimpana on korkeintaan (aistinvaraisesti) puolimakea, ilman jalohomeisista rypäleistä valmistettua tahnaa tuotettu, Szamorodni. Toisena portaana ovat lisääntyvästi makeutuvat kolmesta kuuteen puttonyoksen Aszút, kolmantena kahdeksan puttonyoksen Aszú Eszencia, sekä viimeisenä jalohomeisista rypäleistä vapaasti valunut hunajamaisen makea sekä erittäin alhaisen etanolipitoisuuden ja erittäin korkean happopitoisuuden pelkkä Eszencia. Pelkkä Eszencia on huippuharvinainen ja huippukallis aito nektari, jonka sokeripitoisuus on yleensä puoli kiloa litrassa. Viiden puttonyoksen Aszú on selvästi, ja ruoan kanssa riittävän, makea makuinen. Aszujen hapot ja kovuus leikkaavat selvästi reilun sokerin aistimista. Tokajisekoitteen maine perustuu makeisiin viineihin ja sen laatupotentiaali on kiitettävä, tosin kuiville viinille tämä laatupotentiaali on liian korkea. Kuivien viinien laatupotentiaali on erittäin hyvä. Joka tapauksessa Tokaji on ainoa Unkarin huippuviinin laatuominaisuuset täyttävä viinialue. Lisäksi sen rypälecocktail on myös muihin maihin verrattuna ainutlaatuinen ja unkarilaisuutta korostava. Tokaj-Hegyaljan alueen viljelyala on vain noin 5500 hehtaaria, joten volyymiviinejä alueelta ei kannata odottaa. Artikkelin loppu Sivu päivitetty 18.7.2007