Nerello Cappucciota ja Nerello Mascalese pidettiin aikaisemmin tumman Nerellon alalajikkeina. Nerello Cappuccio on kahdesta kumppanuksesta vähemmän viljelty ja heikkolaatuisempi mahdollisimman nuorina juotavia viinejä tuottava. Nerello Cappuccion lajikeviinit ovat harvinaisia. Se on sekoiterypäle ja jäänyt oikeutetusti Nerello Mascalesen maineen varjoon. Nerello Cappuccio on Sisilian paikallisia lajikkeita, tosin sitä viljellään myös mantereen puolella Calabriassa. Lajikkeen viljely tapahtuu yleensä samoilla alueilla kuin Nerello Mascalesen. Kumpikin lajike on odotusarvoisesti sallittu, ja myös käytetty, samoissa viineissä.

Nerello Cappuccion eri tarhojen geenejä tutkittaessa paljastui sama ilmiö kuin Nerello Mascalesen kohdalla, että tarhoilta löytyi lisäksi viittä muuta tuntematonta lajiketta. Vuonna 2000 lajikkeen Italian viljelyalaksi saatiin 1559 hehtaaria, joka on kolmannes arvostetumman Mascalesen viljelyalasta. Nerello Cappuccio on elinvoimainen satoisa lajike suhteellisen aikaisin kypsyvillä rypäleitä. Hapot ja tanniinit ovat kohtuulliset, mikä parantaa nuoruuden hedelmäisyyttä. Hienovarainen sävykkyys ja Mascaleseen yhdistettävä tyylikkyys kuitenkin puuttuvat. Hedelmien aromit ovat paahtuneiden ja vähintään kypsien marjojen tyyppisiä. Viinien väri on suhteellisen ohut.

Robinson-Harding-Vouillamozin (2012) lainaavat kirjassaan nimetöntä sisilialaista viljelijää, joka vertaa Porvoon analogian mukaisesti Cappucciota Merlot-rypäleeseen ja Mascalesea Cabernetiin. Nerello Cappuccion vanhempia ei ole saatu selvitettyä eikä siten myöskään sitä onko Cappucciolla ja Mascalesella sukulaisuutta. Lajikkeen viljely keskittyy Koillis-Sisilian Catanian ja Messinan provinsseihin.

Nerello Cappuccion synonyymejä ovat Nerello Mantellato, Mantiddatu Niuru, Nirello Cappucio, Niureddu Ammatiddatu ja Niureddu Capucciu. Pelkän Niureddun samoin kuin pelkän Nerellon kohdalla kannattaa olla tarkkana viitataanko nimellä Nerello Cappuccioon vai Nerello Mascaleseen.

(Nautiskelijalla) Nerello Cappuccio kuuluu sekä Marsalasekoitteeseen että Sisilian tummaan sekoitteeseen. Cappucciota voi pitää volyymirypäleenä.

Viinien laatupotentiaali    TYYDYTTÄVÄ.

Sivu tehty 2.2.2016.