VVaalea Morio-Muskat, tai erikseen kirjoitettuna Morio Muskat, on saksalaisen Peter Morion kohtuullisen muskatelliarominen sekä etenkin voimakkaan rypälearominen risteytys vuodelta 1928 Geilweilerhofin tutkimuslaitoksessa. Viljelyyn lajike hyväksyttiin vuonna 1958. Lajikkeen markkinointiin olevan Silvanerin ja Pinot Blancin välillä eikä siten ole mitään sukua oikealle Muskatellille. Hieman myöhemmin Silvanerin puolisoksi markkinointiin laadukkaita Muscat-lajiketta Muscat Blanc á Petit Grains. Geenitutkimusmenetelmillä kumpaankaan parinkuntaa ei ole pystytty vahvistamaan Morio-Muskatin vanhemmiksi. Tämä ei ole ensimmäinen kerta kun saksalainen täsmällisyys ja tunnollisuus pettävät heidän arvostamassa kasvin ja rypäleiden jalostuksessa. Nykyisin lajiketta voi kuvata tähdenlennoksi, jonka kukoistus oli Libiksen tähtihetkinä 1970-luvulla jolloin viiniin saatiin pienoisella Morio-Muskat-viinin lisäyksellä parfyymista kukkamaisuutta, tai viinikirjallisuuden yleisemmin käyttämällä termillä rypäleellisiä aromeja.

1970-luvulla lajikkeen Saksan viljelyala oli korkeimmillaan noin 3000 hehtaaria. Vuonna 1997 se oli enää 1300 hehtaaria ja vuoteen 2002 mennessä syöksy jatkui, kun viljelyala oli enää 779 hehtaaria ja vuosikymmenen lopussa 500 hehtaaria. Morio-Muskat on väistyvä saksalainen risteytys. Nautiskelijalla Morio-Muskat sisältyy Saksan vaaleaan sekoitteeseen. Itävallasta löytyi Moria-Muskatia ensimmäisen vuosikymmenen lopulla 28 hehtaaria.

Libis on nähnyt parhaat päivänsä ja saksalaiset ovat kehittäneet korkeamman sokeripitoisuuden risteytyksiä. Rypäleestä valmistetun harvinaisen lajikeviinin voi kuvata saksalaiseksi eli vaikeasti kuvattavan rypäleelliseksi. Saksalaisittain rypäle on matalahappoinen ja kypsyy suhteellisen myöhään. Rypäle on suhteellisen tautiherkkä, joten sille pitäisi varata laadukkaimmat tarhat, mutta volyymirypäleelle tämä ei ole realistinen vaihtoehto. Rypäleiden sokeripitoisuus on myös suhteellisen alhainen.

Morio-Muskatin synonyymi voi jalostuslaitoksen mukainen Geilweilerhof I-28-30.

Viinien laatupotentiaali korkeintaan    VÄLTTÄVÄ.

Sivu päivitetty 12.7.2016.