Vaalea Muscat Moravsky, tai viralliselta tsekinkieliseltä virallista nimeltään Mušcát Moravský, on ihmisen jaloste, jossa on hyödynnetty itäisessä Keski-Euroopassa suosittua Muscat Ottonelia. Sen kumppani tässä risteytyksessä on Prachttraube, joka puolestaan on Madeleine Royalen ja viljelystä poistuneen Boskokwin risteytys. Boskokvi oli puolestaan peräisin Kreikan Zakynthos-saarelta. Tsekkien viralliseen rypälerekisteriin lajike tuli 1987 nimellä Mopr. Vuonna 1993 lajikkeen nimi päivitettiin nykyiseksi Muscat Moravsky eli suomennettu Määrin Muskatiksi. Tämä on puhtaasti Tsekkien rypäle eikä kiinnostuneita vastaanottajia ole Tsekin rajojen ulkopuolella, vaikka Tsekissä rypäle onkin 360 hehtaarin (vuonna 2009) alalla suhteellisen suosittu. Viljely keskittyy nimessä Määrin tai toiselta nimeltään Moraviaan.

Tätä elinvoimaista ja satoisaa köynnöstä voi verrata samoilla periaatteella jalostettuun unkarilaiseen Matrai Muskotaly -köynnökseen. Hapokkuus säilyttämiseksi rypäleet pitää kerätä suhteellisen aikaisin mutta silloin puolestaan pyöreys ja aromikkuus sekä nuoruuden kosiskeleva kukkamaisuus ja rypälemäisyys kärsivät. Viileässä Tsekissä samoin kuin Saksassa matalahappoisista rypäleitä pystytään luontaisesti tuottamaan muihin maihin verrattuna hapokkaita viinejä. Kevyehköjen viinien makeusaste on kuiva-välimakea-linjalla.

Määrin Muskatin synonyymejä ovat Mopr, Moravian Muscat ja Moravsky Muscat. Muscat Moravsky luetaan Muscat-ryhmään kuuluvaksi, tosin viinien laadun suhteen häntäpäähän kuuluvana.

Viinien laatupotentiaali    TYYDYTTÄVÄ.

Sivu tehty 20.1.2022.