Tumma Alvarelhão on erittäin todennäköisesti peräisin pohjoisesta Portugalista ja siellä Douron ja Beiraksen Dãon seuduilta. Sitä viljellään myös Vinho Verden alueella ja Espanjan rajan lähellä olevan Moncãon ala-alueella se suositeltu tumma lajike. Espanjan Galician puolella rypäleen nimi on Brancellao. Viljelyalan perusteella lajike on kuriositeetti, tosin suhteellisen arvostettuna. Vielä puoli vuosisataa aikaisemmin lajiketta viljeltiin enemmän kuin vuoden 2010 Portugalin viljelyalalla 67 hehtaaria ja Espanjan vuoden 2008 viljelyalalla 17 hehtaaria.

Viinit ovat hedelmäisiä ja hapokkaita, kuitenkin kohtuullisilla tanniineilla ja suhteellisen korkealla etanolipitoisuudella. Nuorena juotavissa viineissä aromikkuuden pitäisi korostua tavaran ja suuntuntuman asemesta. Aikaisin kypsyvä ja elinvoimainen lajike vaatii suhteellisen lyhyen kasvukauden.

Alvarelhão on suhteellisen vanha lajike, joten sillä riittää synonyymejä: Albarello, Alvarelhao, Alvarelho, Alvarellao, Brancelho, Brancellao, Broncellao, Locaia, Pilongo, Pirruivo, Serradelo, Serradillo, Uva Gallega, Varancelha ja Verancelha. Nimien samankaltaisuudesta huolimatta tumma Alvarelhão ei ole sukua vaalealla Alvarinholle alias Albariñolle. Nautiskelijalla Alvarelhão on Portugalin tumman sekoitteen sekä Portviinisekoitteen mahdolllinen lajike.

Viinien laatupotentiaali    HYVÄ.

Sivu tehty 10.5.2020.