Kahdesta Verduzzo-alkuisesta vaaleasta lajikkeesta Verduzzo Trevigiano on vähemmän arvostettu ja volyymipainotteisia viinejä tuottava. Verduzzo Trevigiano ja Verduzzo Friulano eivät ole kuitenkaan sukua keskenään samasta yleisnimestä huolimatta. Koillis-Italiassa Verduzzo-viinit ovat oletusarvoisesti myyty kummankin lajikkeen sekoitteina. Rypäleen nimen jälkiosa Trevigiano viittaa Veneton Trevison maakuntaan, mutta rypäleen alkuperä on tuntematon. Monelle Treviso lienee tutumpi yhtenä Proseccon alkuperämerkintänä.

Verduzzo Trevigianon suosion väheneminen on ollut Verduzzo Friulano selvempää. Verduzzo Trevigianoa voi pitää väistyvänä lajikkeena. Rypäleen Koillis-Italian vuoden 2000 viljelyala 1734 hehtaaria oli vielä hieman Verduzzo Friulanon viljelyalaa suurempi.

Verduzzo Trevigiano -köynnöksissä riittää elinvoima, joten tarhat vaativat (kallista) huolenpitoa ja leikkaamista riittävän laadukkaiden rypäleiden tuottamiseksi sekä luontaisen – ja italialaisten historiallisesti arvostaman – vihreyden ja kovuuden kurissa pitämiseksi. Riittävä pehmeys on haettu viineihin jätetystä sokerista.

Viinit ovat helposti kevyehköjä italialaisten vaaleiden lajikkeiden tyypillisillä päärynän ja omenan aromeilla sekä makeuden avittamalla iän myötä lisääntyvällä hunajamaisuudella sekä yleensä selvällä aluskasvillisuudella. Katkeroaineet tuovat yrttimäisyyttä sekä yleensä selvää omenankotamaista kovuutta sekä lisäävät polttavuutta. Eleganssia viineiltä ei kannata odottaa. Viinien aromit ovat nykyisin helposti mäskimäisiä vihreydestä ja kirpeydestä huolimatta.

Verduzzo Trevigianon synonyyminä voi olla Verduzzo di Motta. Verduzzo-yleisnimi ei yleensä paljasta käytettyä lajiketta.

Viinien laatupotentiaali    TYYDYTTÄVÄ.

Sivu tehty 14.8.2018.