VERDUZZO FRIULANO on kahdesta Verduzzo-johdannaisesta Koillis-Italian lajikkeesta arvostetumpi ja laadukkaampia viinejä tuottava. Rypäleen alkuperä on todennäköisesti myös sen nykyinen viljelyalue. Historiallisesti Verduzzo-viinit ovat olleet kuitenkin Verduzzo Trevigianon ja Verduzzo Friulanon sekoitteita ja ovat yleensä edelleenkin. Näiden kahden rypäleen sekoitesuhde on merkittävä viinien laatutekijä. Kuluttajan on aikaisemmin ollut käytännössä mahdoton ja nykyisin vaikea tietää rypäleiden sekoitussuhde. Verduzzo Friulanon synonyymi on RAMANDOLO. Sen on tarkoitus assosioitua samannimiseen puolimakeita/makeita viinejä tuottavaan DOCG-alkuperämerkintään. Oikeuksiinsa rypäle pääsee lähinnä makeissa viineissä.

Verduzzosta ja erittäin todennäköisesti juuri Verduzzo Friulanosta on ensimmäinen kirjallisuusmaininta vuodelta 1409 paaville tarjotusta ateriasta ja juomista. Koillis-Italiassa lajikkeen viljely on keskittynyt Friuliin ja siellä Udinen maakuntaan. Vähäisemmän määrin lajiketta viljellään myös Veneton läänin Piaven maakuntaan. Lajikkeen viljelyala oli vuonna 2000 1658 hehtaaria. Suosion vähenemistä huolimatta Verduzzo Friulanon viljely on vähentynyt vähemmän kuin volyymivetoisia viinejä tuottavan Verduzzo Trevigianon.

Verduzzo Friulano –köynnökset ovat suhteellisen elinvoimaisissa, joten tarhat vaativat (kallista) huolenpitoa ja leikkaamista riittävän laadukkaiden rypäleiden tuottamiseksi sekä luontaisen – ja italialaisten historiallisesti arvostaman – vihreän katkeroainemaisuuden kurissa pitämiseksi. Riittävä pehmeys on haettu viineihin jätetystä sokerista myöhään korjatuista ja/tai osittain kuivatuista rypäleistä.

Viinit ovat helposti kevyehköjä italialaisten vaaleiden lajikkeiden tyypillisillä päärynän ja omenan aromeilla sekä katkeroainemaisella eksotiikalla sekä maanläheisellä yrttimäisyydellä ja kukkamaisuudella.. Rinneviljelmät antavat yleensä selvempää mineraalisuutta ja maaläheistä maustemaisuutta. Makeus puolestaan tuottaa etenkin muutaman vuoden säilytyksellä hunajamaisuutta.. Tyylikkyyttäkin voi odottaa päinvastoin kuin Trevigiano-viineissä.

Verduzzo Friulanosta ei voi käyttää pelkkää Friulano nimeä, koska Friulano tai aikaisemmalta nimeltään Tocai Friulano eli ranskalaisittain Sauvignonasse on eri lajike kuin Verduzzo Friulano. Rypäleet ole keskenään edes sukua Friuliin viittaavasta nimestä huolimatta. Viralliselta nimeltään Verduzzo Friulanon synonyymejä ovat Ramandolo tai tarkennettuna Ramandolo Dorato sekä Verduzzo di Ramandolo ja Verduzzo Giallo. Pelkän Verduzzon tai vastaavien lajikenimien kuten Verduc tai Verduz(z) kanssa pitää olla varovainen ja varmistaa lajike muuta kautta.

Kuivien viinien laatupotentiaali    HYVÄ.
Lajike on kuitenkin omillaan selvän makeissa viineissä.

Sivu tehty 14.8.2018.