Espanjan luoteisosan Kastilia-Leonin läänin PRIETO PICUDO joko ilman lisämääreitä tai vaihtoehtoisilla lisämääreille Oval tai Tinto omaavat jonkinasteista paikallista merkitystä, vaikka se on enää kuriositeettilajike. Vuonna 2008 lajikkeen Espanjan viljelyala oli 5187 hehtaaria, mikä on samalla rypäleen Kastilia-Leonin viljelyala. Prieto Picudo on naapurimaa Portugalin Alfocheiron sisarrus. Espanjan puolella Asturiassa Alfocheiron nimitys on Albarin Negro.

Moderniin viljelyyn, myös Kastilia-Leonissa, Prieto Picudo on haastava lajike vähäisellä elinvoimalla ja satoisuudella. Heikko kuivuuden kesto aiheuttaa lisähaasteita kannattavalle viljelylle. Köynnös silmikoi varhain ja tiiviiden terttujen pienet ohutkuoriset rypäleet kypsyvät myös varhain. Rypäle viihtyy – etenkin espanjalaisittain – suhteellisen viileässä kasvuympäristössä. Ohutkuoriset rypäleet ovat herkkiä auringonpolttamalle (sunburn). Rypäleiden tanniinit ovat kohtuulliset, mutta odotusarvoisesti vihreät ja samoin kuin selvät hapot.

Näiden ominaisuuksien perusteella on ymmärrettävää, että rypäle on jäänyt Espanjassa kuriositeetiksi ja viljely keskittyy vain Kastilia-Leonin viileimmille alueille. Hapokkaiden rypäleiden sokeripitoisuus on kuitenkin rypäleissä suhteellisen korkea, joten monesti Prieto Picudolla on terästetty Mencia-viinejä. Viinien aromeissa on yleensä metsämarjoja ja (hapan)kirsikkaa sekä mausteita. Viinit sopivat tammitukseen.

Vaalean lajikkeen Prieto Picudo Blancon kohdalla pitää olla tarkka, sillä ei ole tumman lajikkeen muunnos vaan sama kuin muodikkaaksi noussut paikallinen Godello-lajike.

Viinien laatupotentiaali positiivisesti     HYVÄ .


Sivu tehty 10.8.2018.