Tumma MENCIA, tai asianmukaisella espanjalaisella painomerkillä Mencía, on sama kuin Portugalin Dãon JAEN. Lajike on kohtuutanniininen yleensä selvän yrttimäisillä ja aromikkailla piirteillä maanläheisenä. Lajike on melko hapokas. Täyteläisyys ja pyöreys sitä vastoin ovat ongelmallisempia. Viinien suuntuntumaa jää yleensä keskitäyteläiseksi. Iberian niemimaan huomioiden tyylikkyys on yleensä riittävä. Portugalissa Mencia vaatii täydentäviä tuhdimpia lajikkeita. Leonissa ja Galiciassa sen sijaan toimivat lajikeviinit. Portugalissa köynnös on tuottavampi, mikä laskee konsentraatiota Espanjaan verrattuna. Vanhat köynnökset ja niiden tuomat parantavat konsentraatiota.. Lajike hyötyy tammituksesta potkun, pyöreyden ja suuntuntuman suhteen.

Lajikkeen alkuperä on erittäin Luoteis-Espanjan Leonin provinssin Bierzossa. Lajikkeen vanhempia ei tiedetä. Ensimmäiset maininnat rypäleestä ovat vasta 1800-luvun loppupuolelta viinikirvan (phylloxera) jälkeisestä tilanteesta. Espanjan Mencian viljelyala oli 9055 hehtaaria vuonna 2008 keskittyen Kastilia-Leonin lääniin. ja Galiciaan. Portugalin lajikkeen viljelyala oli 2010 2578 hehtaaria keskittyen Dãon viinialueelle Jaen-nimisenä. Dãon alueelle rypäleen arvellaan päätyneen Santiago de Compostelaan matkanneiden pyhinvaeltajien mukana. Lajikkeen viljely rajoittuu Iberian niemimaalle.

Lämpimän ilmaston tuottama kypsyys ja etanoli korostavat viinin pyöreyttä ja kohtuullisen tanniinit pehmeyttä. Korkeaksi nouseva etanolipitoisuus tekee kuitenkin viineistä helposti polttavia. Lajikkeen viineillä on kohtuullinen säilytyspotentiaali, mutta viinit on suunniteltu suhteellisen nuorina juotavaksi. Köynnökset ovat homeherkkiä, joten kasvuympäristön pitää olla lämmin ja kuiva. Köynnöksen varhainen silmikointi edellyttää jo aikain keväällä riittävää lämpöä. Lajike sisältyy Nautiskelijalla Portugalin tummaan sekoitteeseen ja myös Espanjan tummaan sekoitteeseen. Espanjassa, ainakin vientimarkkinoiden viineissä, lajikeviinit kuitenkin vallitsevat Mencian osalta. Nuorena juotavien rosee-viinien valmistukseen lajike sopii hyvin.

Bierzon punaviinien maineen nosti laajempiaan tietoisuuteen amerikkalainen Robert Parker hehkuttamalla Bierzon vanhoista köynnöksistä valmistettujen viinien tammivetoista tavaraa ja kypsyyttä. Vanhat, pienisatoiset köynnökset ja niistä tuotetut rypäleet joutuvat yleensä statistin osan kun viinien tuotantoa kasvatetaan. Parkerin tyyliseen Mencian ja Bierzon sekä naapurialueiden hehkutukseen eivät kovin monet, paitsi hänen uskollisimmat seuraajansa, helposti yhtyneet, mutta espanjalaisittain Mencia viineissä on persoonallisuutta. Potkun puolesta viinejä kannattaa tammittaa mikä näkyy helposti viinien hinnassa.

Portugalissa lajikkeen synonyymi on Jaen tai pidemmältä nimeltään Jaen du Dão. Tinto sanaa Jaen-nimeen ei saa lisätä, vaikka Kastilia-Leonin Bierzossa Mencia-lajikkeen synonyymi voi olla Jaen Tinto. Viralliselta nimeltä tumma Jean Tinto on käytännössä kadonneen Cayetana Blancan ja Listan Prieton luontainen risteytymä. Espanjan Jaen Blanco on puolestaan Cayetana Blanca. Lisäksi Menciaa voi olla täydennetty Pajaral-lisäyksellä Mencia Pajaral.

Nautiskelijan arvioimat Mencia-viinit.

Viinien laatupotentiaali     HYVÄ.

Sivu päivitetty 22.11.2015