Vaalea Greco Bianco yhdistetään lähinnä Italian aidon saappaankoron Calabriaan kun taas eri lajike (nimien hämmästyttävästä samankaltaisuudesta huolimatta) pelkkä Greco on suhteellisen arvostettu vaalea lajike pohjoisempaan Campaniaan assosioituvana. Etelä-Italiassa rypäleiden johdonmukainen nimeäminen oli pitkään poikkeuksellisen tuntematonta. Nykyisellä geenitekniikalla on päästy sitten rypäleiden samannimisten rypäleiden hämmästyttävän kirjavan alkuperän lähteille. Jos Etelä-Italian lajikkeiden tuottamien viinien ominaisuuden ovat yleensä epämääräisiä, ovat Calabrian viinien ominaisuudet verrattavissa tuntemattomuuteen, eivätkä ne ole viinimaailmassa tunnettuja, ainakaan alkuperän perusteella. Tiivistettynä Greco Bianco yhdistetään odotusarvoisesti Calabriaan kun pelkkä Greco puolestaan pohjoispuoliseen Campaniaan.

Italian virallisessa rypälealalaskennassa vuonna 2000 Greco Biancon viljelyalaksi saatiin 686 hehtaaria. Tarkemmista viljelyn jakaantumistiedoista ja rypäle-viinien ominaisuuksista ei ole tietoa. Kuuman ilmaston lajikkeena rypäleen voi olettaa olevan suhteellisen hapokas ja sekä hyviin kuivuutta kestävän. Viinit ovat epäilemättä mahdollisimman nuorena juotavia. Rypäleet ovat epäilemättä sopeutuneet rikkivetoiseen vulkaaniseen maaperään eli paikallinen terroir pitäisi maistua.

Eteläisessä Italiassa kapean Joonianmeren toisella puolella sijaitseva Kreikka ja kreikkalaisuus ovat siis olleet arvostettua, ainakin rypäleiden nimeämisessä. Eteläisessä Italiassa näyttää Kreikan mainitseminen rypäleen nimessä olleen laadun tae hieman samaan tapaan kuin pohjoisempana Italiassa vaaleissa rypäleissä Trebbiano-nimi oli laadun tae. Nykytekniikalla on siis päästy rypäleiden yksiselitteisistä nimistä ilman että usealla eri lajikkeella on sama nimi. Greco Bianco-viinien ominaisuuksien voi olettaa vähäisemmässä määrin assosioituvan campanialaiseen ilman lisämääreitä esiintyvän Grecon ominaisuuksiin eikä tyylikkyyttä kannata viineistä lähteä hakemaan.

Greco Biancon synonyymejä ovat Greco Bianco di Cosenza, Greco Bianco di Rogliano sekä Pecorello Bianco. Calabrian Greco Bianco on siis eri lajike kuin pelkkä, pohjoispuoliseen Campaniaan yhdistettävä Greco, siis ilman lisämäärettä. Esimerkiksi Greco Bianco di Ciro alias Guardaville on virallisesti eri lajike kuin pelkkä Greco Bianco. Suomessa Alkon on lisääntyvällä tuoreella vuosituhannella ihastunut kuriositeettilajikkeita valmistettuihin, laadullisesti epämääräisempien alueiden, viineihin, joten myös Etelä-Italian lajikkeiden sekä etenkin niiden nimeämisen kanssa kannattaa olla varovainen. KESKINKERTAINEN.

Sivu tehty 12.11.2017.