Vaalea Trebbiano-ryhmän lajike TREBBIANO ROMAGNOLO tai genetiivimuodossa TREBBIANO DI ROMAGNA, viitaten Koillis-Italian Emilia-Romagnaan, on Italiassa toiseksi viljellyin ryhmän lajikkeista Trebbianon Toscanon jälkeen. Trebbiano Ramagnolon on todennäköisesti kotoisin Emilia-Romagnan Ravennan maakunnasta. Lajike on todennäköisesti erittäin vanha. Trebbiano-ryhmän lajikkeeksi rypäleet kutsuvat syksyllä keskivaiheilla. Köynnökset ovat elinvoimaisia ja suurisatoisia rypäleen työhevosluonteen mukaisesti. Trebbiano Romagnolo on vaihtoehtoinen Trebbiano-alkuinen lajike Rooman ympäristön Lazion viinialueilla Trebbiano Giallon kanssa. Sillä on suosiota myös Sardiniassa. Laadun asemesta rypäleen myyntivaltti on kohtuullinen hinta. Suhteellisen neutraalit ja hapokkaat viinit soveltuvat myös edullisten kuohuviinien tuotantoon sekä myös rypäletisletuotantoon.

Trebbiano Romagnolo on ominaisuuksiltaan samankaltainen Trebbianon Giallon kanssa. Trebbiano-ryhmän lajikkeista kypsyminen tapahtuu kaikkein aikaisemmin yleensä korjuukauden alkupäässä. Köynnökset ovat suhteellisen kestäviä sienitauteja vastaan, mutta monet pienet hyönteiset pitävät siitä. Tuleentuneiden rypäleiden väri on keltainen Giallon tapaan.

Italian vuoden 2000 rypälealalaskennan mukaan lajikkeen viljelyala oli 20 033 hehtaaria, mikä kertoo rypäleen volyymiviinin raaka-aineluonteesta.. Suhteellisen neutraaleja hapokkaita lajikeviinejä tuotetaan myös suosituimpien sekoitteiden lisäksi. Emilia-Romagnan rypälettä hyödyntäviä virallisia laatuviinialueita ovat Colli Bolognesi, Colli di Rimini, Colli di Scandianodi, Colli Canossa ja Colli Piacentini sekä etenkin laaja Trebbiano di Romagnan alkuperämerkintä. Laziossa rypälettä käytetään vaihtoehtoisesti Trebbiano Giallon kanssa maineikkaimpina edustajina suuret Castelli Romani ja Colli Albani. Mikä rypäleitä ei saada perusviininä tai kuplivana viininä kaupaksi, niin brandyteollisuus on hapokkaalle rypäleelle vaihtoehto vaikka se suosiikin vielä hapokkaampaa Trebbiano di Toscana ‒lajiketta.

Trebbiano Romagnolon tai genetiivimuodossa Trebbiano di Romagnan lisäksi rypäleen nimenä voi olla Trebbiano della Fiamma. Trebbiano-ryhmän lajikkeiden kanssa kannattaa olla tarkka eikä kuluttaja välttämättä tiedä italialaisten viinien kohdalla mikä ryhmän lajikkeista on kyseessä. Todennäköisimmin suomalaisten kohtaavat Trebbiano Romagnolon (Nautiskelijalla) Keski-Italian vaalean sekoitteen yhteydessä.

Harvinaisten Lajikeviinien laatupotentiaali    TYYDYTTÄVÄ.

Sivu tehty 10.11.2017.