Vaalea TREBBIANO D'ABRUZZO tai attribuuttimuodossa TREBBIANO ABRUZZESE kuuluu Trebbiano-ryhmän lajikkeisiin kotiseutunaan ja todennäköisenä syntymäpaikkaan Keski-Italian Adrianmeren puoleisen rannikon Abruzzin lääni, pääasiallisina viljelyalueina provinssit Chieti, Teramo, Pescara ja L'Aquila. Tämän jälkeen alkavan rypäleen syntyperää koskevat ongelmat. Lajikkeen pääasiallinen esiintyminen tapahtuu Abruzzin läänin kokooma-alueen Trebbiano d'Abruzzon alkuperämerkinnällä. Italialaiseen tapaan säädöksissä mainittu rypäle voi olla (85-prosenttisesti) Trebbiano d'Abruzzo ja Trebbiano Toscano (sic), mutta myös apulian Bombino Bianco. Bombino Biancon ja Trebbiano d'Abruzzon samuutta tai erillisyyttä ei ole kuitenkaan tieteellisesti DNA-analyyseillä verifioitu. Esiintymisalueiden perusteella kyseessä ei ole kuitenkaan merkittävä taloudellinen, laadullinen eikä tieteellinen pulma. Joka tapauksessa Trebbiano d'Abruzzon viinit ovat hieman normaalisia kalliimpia erikoisen alueen avittamana kuitenkin viinien heikommalla laatumaineella.

Volyymituotantovetoisten lajikkeiden tapaan, ja hyvin Italian vuoristo-oloihin sopeutuen, köynnös on vastustuskykyinen pääasiallisille taudinaiheuttaville, heikoimpana kohtana kuitenkin (viinin)lehtihome (plasmopara viticola). Rypäleet kypsyvät suhteellisen myöhään, joten viileän ilmaston lajikkeesta ei ole kyse. Nuorena juotavissa viineissä on kyse muiden Trebbiano-ryhmän lajikkeiden tapaan hapokkaasta ja suhteellisen neutraalista lajikkeesta, jonka tunnuspiirteenä on maanläheisyys.

Robinson-Harding-Vouillamoz (2012) mukaan Abruzzin Trebbianon ja Bombino Biancon erillään pitäminen on perusteltua, koska Italian virallinen rypälerekisteri erotteli lajikkeet vuonna 1994. Tehdyt geenitutkimukset viittaisivat myös erillisiin lajikkeisiin. Vuoden 2000 Italian rypälealalaskennassa Trebbianon d'Abruzzon viljelyalaksi saatiin 418 hehtaaria. Vastaavasti Bombino Bianco viljelyala oli yli kuusinkertainen, lähes 3000 hehtaaria. Kyseessä ovat kuitenkin volyymivetoiset ohutkuoriset lajikkeet, joten niiden alkuperä ei ole tieteellisesti tärkeimpiä asioista selvitettäväksi ja eroteltavaksi etenkään, koska rypäleiden laatuviinimaineesta ei kannata puhua ilman reilua hintaa.

Abruzzin Trebbianon alias Trebbiano d'Abruzzon synonyymejä ovat Sbagagnina, Sbagarina, Svagadia, Trebbiano Abruzzese, Trebbiano Campolese ja Trebbiano di Teramo.

Nautiskelijan abruzzilaisen Trebbianon muutama arvio.

Lajikeviinien laatupotentiaali    HYVÄ.

Sivu tehty 10.11.2017.