Kreikan laadukkain tumma lajikkeen on pohjoisen vuoristoisen Makedonian läänin voimakkaan tanniininen ja voimakkaan hapokas Xinomavro. Kreikan mantereen eteläosissa tanniinisia viinejä tuottaa Kreikan viljellyin tumma Agiorgitiko. Korkeatuottoista Agiorgitikoa käsitellään monesti volyymirypäleenä ja se on suosittu myös roseiden ja muiden viinien valmistuksessa. Pohjois-Kreikan paikallisia pehmentäviä lajikkeita voivat olla Negoska, Krassato, Stavroto ja Liminio.

Kahden tanniinisen päälajikkeiden sekä myös muiden lajikkeiden kanssa Kansainväliset lajikkeet tuovat monesti lisäarvoa, tosin silloin viinit ovat yleensä pöytäviinitasoisia alueviinejä Kansainväliset lajikkeet eivät ole kuitenkaan osoittautuneet myyvyyttä parantavaksi ja kaupallista menestystä takaaviksi ihmelajikkeiksi myöskään Kreikassa. CS ja CF viihtyvät hyvin Agiorgitikon sekä Limnion kanssa sekä Syrah ja Merlot Xinomavron kanssa.

Kreikan tummaan sekoitteen viineissä korostuu helposti maaläheisyys humusmaisilla ja kuorimaisen pippurimaisilla piirteillä yleensä paahtuneilla kirpeähköillä marjoilla ja marjojen siemenillä. Yrttimäisyyttä ja savumaisuutta pitäisi löytyy kypsimmillään katkeroainemaisilla ja heikompilaatuisissa viineissä siemenmäisillä tanniineilla perusvihreänä. Hedelmäisyyttä ja pyöreyttä ei voi kuvata kreikkalaisten (puna)viinien tunnuspiirteeksi.

Mavro tarkoittaa Kreikaksi tummaa ja sanaa esiintyy monen kreikkalaisessa lajikkeessa. Mavro-nimisten lajikkeiden takana oleva virallinen lajike kannattaa varmistaa sekaannusten välttämiseksi. Kreikkalaiset arvostavat historiaa ja bysanttilais-ortodoksista kulttuuriperintöään, johon laatupainotteisuus ei kuulu eikä tunnollinen päämäärähakuinen puurtaminen. Viinien myyntivalttina on edullinen hinta.

Kreikan tumman sekoitteen viinien arviot.

Sekoiteviinien laatupotentiaali    HYVÄ.

Sivu tehtyy 7.2.2016.