LIMNIO on kreikkalainen Egeanmeren pohjoisosasta, ja todennäköisesti Limnoksen saarelta, peräisin oleva tumma ja vanha lajike. Lajikkeen turkinkielinen nimi on KALAMBAKI. Sitä viljellään lähinnä Koillis-Kreikan mantereella. Rypäle tuottaa uutospitoisia ja hapokkaita viinejä. Limnion ominaisuuksia voi verrata Kreikan huomattavasti laajemmin viljeltyyn Xinomavroon, tosin tanniinien pitäisi olla sitä pehmeämmät ja kohtuullisemmat. Laatutaso ei ole kuitenkaan Xinomavron veroinen.

Köynnökset ovat satoisia, tosin tertun rypäleiden eriaikainen kypsyminen tuottaa viineihin helposti vihreyttä ja ylikypsyyttä. Rypäleet ovat suhteellisen homeherkkiä. Kuivuutta köynnökset kestävät kuitenkin hyvin. Yrttimäiset ovat viinien tunnuspiirteenä. Lajikeviinit ovat harvinaisia. ja lajike esiintyy sekoitteissa, monesti Cabernet Sauvignonin ja Cabernet Francin kumppanina. Laadukkaimmillaan lajike on pohjoisen Makedonia ja Traakian vuoristoseudulla. Ne tuottavat laadukkaampia viinejä kuin kuumempi Tessalonikian alue. Halkidikin alueella sijaitseva Cotes de Meliton –alkuperämerkintä edellyttää viinin sisältävän 70 prosenttia Limniota loppujen ollessa Cabernet Sauvignonia ja/tai Francia.

Nimien samankaltaisuudesta huolimatta Limnio on eri lajike kuin Tessalonikian alueen Limniona. Limnion synonyymejä ovat Lemnia, Lemnio sekä turkinkieliset Kalabaki, Kalambaki, Kalampaki ja Lembiotiko.

Limnio sisältyy Kreikan tummaan sekoitteeseen.

Viinien laatupotentiaali    HYVÄ.

Sivu päivitetty 7.2.2016.