Ranskan Alsacessa Eugene Kuhlmannin risteytti 1900-luvun alussa Vitis Ruparia x Vitis Rupestris –hybridi Millardet et Grasset 101-14: siemenjälkeisen Alsacen kylmää hyvin kestävän vaalea lajikkeen Knipperlen kanssa. Kylmän ilmaston tumma hybridi sai nimeksi Triomphe tai englantilaisittain hybridi-mielikuvaa häivyttävällä nimelle Triomphe d’Alsace. Nimi on kääntyy eri kielellä ’Alsacen voitoksi’.

Voitosta puhuminen kylmän ilmaston hybridistä on liioiteltua. Elinvoimaisen köynnöksen rypäleiden aikainen kypsyminen auttaa kylmässä ilmastossa eikä tummasta väristä ole ainakaan haittaa. Viinien laatuongelman muodostavat aitoviiniköynnöksen epätyypilliset aromit (engl. foxy). Lajikkeen viljelyala kolmannen vuosituhannen ensimmäisellä vuosikymmenellä oli Englanniksi 15 hehtaaria. Lisäksi lajiketta löytyy hieman aitoviiniköynnöksille liian kylmästä Hollannista ja Tanskasta. Lajike on siis käytännössä vain Englannissa viljelty ja siellä sen nimi myös esiintyy ainakin paikallisten viinien taustatiedoissa. Englannissakin panostetaan nykyisin aitoviiniköynnöksen lajikkeisiin.

Lajike sopii sekoiterypäleeksi laadukkaimpien kumppanien seuralaiseksi. Aitoviiniköynnöksen lajike Dornfelder tuottaa laadukkaampi punaviinejä myös Englannissa.

Triomphen synonyymejä ovat Kuhlmann 319-1, Triomphe d’Alsace, Triumpf vom Alsace ja Triumph d’Alsace

Viinien laatupotentiaali    HEIKOHKO.

Sivu tehty 4.2.2016.