Vaalea Knipperle on muinaisia Alsacen ja Etelä-Saksan lajikkeita, jota on nykyisin on puhdas kuriositeetti. Lajiketta ei hyväksytty Alsacen alkuperämerkintään, joten rypäleen väistyminen oli väistämätön. Lajikkeen Alsacen menestyminen tapahtui 1700-luvun lopulla normaalia kylmemmän kasvukauden aikana, jolloin vallitseva lajike Elbling tuotti erittäin alhaisia satoja. Myöhempään kypsyvä Knipperle takasi viljelijöille varmemman toimeentulon. Lajike levisi myös naapuriin Baden-Württembergiin.

Alsacen murteella Knipperlé tarkoittaa ’Pientä kokoa’. Ensimmäinen kirjallinen maininta lajikkeesta on vuodelta 1780 ja Knipperle-nimellä vuodelta 1848. 1700- ja 1800-luvun mittapuulla lajikkeen selvä hedelmäisyys ja viileässä ilmastossa riittävän korkea etanolipitoisuus olivat etu. 1800-luvulta lähtien alkoi kuitenkin lajikkeen vääjäämätön häviäminen koska se ei tuota viineihin mainitsemisen arvoisia ominaisuuksia.

Lajikkeen kirjallisuusmainintoja puolustavat uljaat vanhemmat Pinot x Gouais Blanc, joiden jälkeläisistä tuli monia viinimaailman ainutlaatuisuuksia ja maailmanvalloittajia. Knipperlen kirjallisuusmaininnat oikeuttavaksi jälkeläiseksi jäi kylmään ilmastoon suunniteltu hybridi Triomphe. Aitoviiniköynnökseksi Knipperle kylmänkestävyys on hyvä, tosin rypäleiden ohuet kuoret ovat homeherkkiä. Historiallisen Knipperlen synonyymit ovat Alsacessa ja Baden-Württembergissä Ettlinger, Gelber Ortlieber, Kleiner Räuschling, Kniperlé, Ortlieber, Petit Mielleux, Petit Räuschling, Reichenweiherer, Strassburger, Türckheimer sekä Wesser Ortlieber.

Viinien laatupotentiaali    KESKINKERTAINEN.

Sivu tehty 4.2.2016.