Tumma Dornfelder on viileän ilmaston onnistuneita modernin jalostuksen lajikkeita. August Herold kehitti sen niinkin myöhään kuin 1956 Württembergin Weinsbergissä. Hän oli jo antanut nimensä kehittämälleen tummalle Heroldrebelle, joten lajikkeen nimi saatiin koulun 1800-luvun perustajalta. Lajike on Helfensteinerin ja Heroldreben risteytys. Helfensteiner on Frühburgunderin ‒ württembergiläisen Pinot Noirin heikkolaatuinen alalajike ‒ ja Trollingerin risteytys. Heroldrebe on puolestaan Portugieserin ja Lembergerin risteytys. Helfensteiner on puhdas kuriositeetti eikä Heroldrebekään mainittavasti laadukkaampi tai viljellympi. (Saksan viljelyala oli vuosikymmenen vaihteessa 200 ha.)

Saksalaisissa vaaleissa lajikkeissa arvostetaan kykyä tuottaa viileässä ilmastossa paljon sokeria. Tummissa lajikkeissa puolestaan arvostetaan niukkuushyödykkeenä olevaa väriä, jota saadaan paksuista kuorista. (Punaviinien chaptalisointi on joka tapauksessa oletusarvoista.) Dornfelder on Portugieseriä hapokkaampi, aromaattisempi ja tyylikkäämpi. Selvästi identifioitavat aromit eivät kuitenkaan ole tyypillisiä. Kun sadot pidetään kurissa tuo tammikypsytys lisätavaraa ja -aromeja ja yleensä lisäarvoa. Parfyymisuutta ja tyylikkyyttäkin löytyy riittävästi samoin kuin hedelmäisyyttä, etenkin jos sadot pidetään kurissa. Kosteassa ilmastossa rypäleen paksut kuoret suojaavat harmaahomeelta.

Laadukkaimmat viinit kehittyvät myös muutaman vuoden. Lajike on riittävän satoisa ja taudinkestävyys muihin saksalaisiin vaihtoehtoihin verrattuna hyvä. Saksan viljelyala oli vuonna 1999 3765 hehtaaria ja punaviinibuumin myötä kolme vuotta myöhemmin jo 6661 hehtaaria. Kolmannen vuosituhannen ensimmäisen vuosikymmenen lopussa lajikkeen viljelyala oli 8101 hehtaaaria, joista suurin osa oli Pfalzissa ja Rheinhessenissä. Dornfelder on nykyisin Saksan toiseksi viljellyin tumma lajike. Lajike soveltuu vain viileään ilmastoon. Uuden maailman viileämmillä alueilla Pinot Noir on laadukkaampi ja helpommin markkinoita lajike. Dornfelder-viinien suuri myyntiapu on kohtuullinen hinta. Dornfelder sopii myös syötäväksi rypäleeksi.

Dornfelderin synonyymi on jalostuspaikan mukaisesti Weinsberg S 341.

Suomessakaan lajike ei ole tuntematon.

Lajikeviinien laatupotentiaali    HYVÄ.

Sivu päivitetty 30.1.2016.