Keskisen Portugalin työjuhta CAMARATE tuottaa pehmeitä nuorena juotavia kohtuutanniinisia ja hedelmäisiä viinejä. Lajike ei tuota viiniin selvää sävykkyyttä vaativuudesta puhumattakaan. Robinson-Harding-Vouillamoz (2012) eivät yllättäen mainitse koko Portugalin viljelyalaa, mutta Bairradassa se oli toiseksi suosituin tumma lajike vuonna 2010 796 hehtaarin viljelyalalla. Lajike on todennäköisesti myös Bairradasta peräisin. Camarate on Cayetana Blancan sekä Alfocheiron luonnollinen risteytymä.

Lajike on home- ja virusherkkä, joten se arvostaa (portugalilaisittain) suhteellisen lämpiä ja karuja alueita. Rehevä köynnös silmikoi suhteellisen aikaisin ja rypäleet myös kypsyvät suhteellisen aikaisin. Lajike on parhaimmillaan mahdollisimman nuorena juotavissa punaviineissä tai tanniinisempia ja hapokkaampia lajikkeita pehmentävänä sekoiterypäleenä kypsän marjamaisilla perusaromeilla. Eleganssia ja sävykkyyttä viineistä ei kannata etsiä.

Volyymilajike Camarate sisältyy Portugalin tummaan sekoitteeseen mutta ei kuitenkaan Portviinisekoitteeseen. Laatupainotteisia viinejä lajikkeesta ei saada.

Camaraten pääasialliset synonyymit esiintyvät Ribatejon alias Tejon alueella: Camarate, Camarate Tinto, Castelão da Bairrada, Castelão do Nosso, Castelão Nacional, Moreto do Douro, Moreto de Soure, Mortagua, Mortagua de Vide Preta, Negro Mouro ja Vide Preta.

Viinien laatupotentiaali     TYYDYTTÄVÄ .

Sivu tehty 22.10.2015