Romanialainen Grasa tai viralliselta nimeltään Grasa de Cotnari, tai asianmukaisella painomerkillä Grasă, yhdistetään Moldovan läänin rajan Cotnariin. Grasa tarkoittaa suomeksi ’rasvaa’. Alue tuottaa makeahkoja viinejä, tosin harvemmin jalohomeen kutistamista rypäleistä. Sokeripitoisuus kasvaa rypäleiden pitkällä köynnöksessä pitämisellä, tosin Grasan sokeripitoisuus on luontaisestikin erittäin korkea. Viinien ominaisuudet muistuttavat romanialaisia Feteasca Alba ja Feteasca Regala –lajikkeita, joiden kanssa Grasalla on sukulaisuutta. Laatupainotteisissa Cotnarin viineissä Grasa tarvitsee yleensä seurakseen muita, ja monesti hapokkaampia ja aromikkaampia lajikkeita, kuten Muscat à Petits Grains tai paikallisesti Tamiioasa Romaneasca. (Tămîioasă Romaneasca). Unkarissa lajikkeen nimi on Köverszölö alias Fejerszölö. Nämä ovat Tokajin alueen nimiä lajikkeelle.

Grasa-viljelmät kattoivat vuonna 2008 Romaniassa 415 hehtaari valtaosin Romanian Moldovan läänissä. Unkarissa vastaava Köverszölön viljelyala oli 37 hehtaaria ja käytännössä Tokajissa. Grasa on siis suhteellisen harvinainen ja käytännössä paikallinen kuriositeettilajike. Tokajissa Grasalla voidaan korostaa viinien pyöreyttä ja täyteläisyyttä sekä kesytetään Furmintin voimakkaita happoja. Grasa voi sisältyä Tokajisekoitteen lajikkeisiin.

Lajikeviineissä korostuvat kypsät luumarjat sekä parfyyminen kukkamaisuus ja yrttimäisyys. Ikä korostaa viineissä hunajamaisuutta ja maustemaisuutta. Etanoli ja alhaiset hapot korostavat viinien pyöreyttä tai nimen viittaamaa rasvamaisuutta. Yleensä reilut katkeroaineet antavat tavaraa ja myös säilytyspotentiaalia. Tyylikkyys ei kuulu viinien tunnuspiirteisiin. Tasapainoiseen viiniin Grasa tarvitsee muiden rypäleiden täydennystä. Cotnarissa lajikkeesta valmistetaan myös kuivia viinejä. Köynnöksen suosiota vähentävät tehokkaasti alhainen tuottavuus sekä lämpimien rinteiden avittama kasvupaikka. Köynnöksen kuivuuden ja kylmyyden kestävyys on kuitenkin heikko. Cotnarin viineissä ei yleensä ole jalohometta. Romanialaiset viinit eivät ole saaneet laatunsa perusteella mainetta. Niiden myyntivaltti on edullinen hinta.

Romanialaisen Grasan (Grasă) synonyymejä ovat: Bajor, Köverszölö tai helpommalla kirjoitusasulla Köverszolo, Fejerszölö, Gras, Grasa de Cotnar, Grasä Mare, Grasa Mica, Grasi, Grassa, Poama Grasa ja Resertraube. Unkarin Tokajin Furmint-lajikkeen kanssa Grasa de Cotnarilla ei ole mitään sukulaisuutta. Grasalla on ainakin kolme erilaista variaatiota nimillä (keltarypäleinen) Grasa Galbena, (vihreärypäleinen) Grasa Verde sekä (rouhekuorimainen) Grasa Crocanta. img border="0" src="/attachments/loppu_n2.gif" title="Artikkelin loppu"/>Viinien laatupotentiaali    HYVÄ.

Sivu päivitetty 9.9.2018.