Vaalea LOUREIRO on Portugalin pohjoisosissa sekä Espanjan puolella Galiciassa suhteellisen laajasti viljelty lajike. Espanjassa nimi voi olla myös LOUREIRA. Lähinnä se on kuitenkin tunnettu mahdollisimman nuorena juotavan ja voimakashappoisen Vinho Verden lajikkeena seuranaan monesti Trajadura sekä Arinto de Bucelas alias Pederña. Louriro-rypäleiden sokeripitoisuus eli viinien etanolipitoisuus on nykyviiniksi suhteellisen alhainen, toisaalta Vinho Verden viinien kuuluukin olla vain kohtuullisen etanolisia. Rannikkoalueilla köynnösten hehtaarisadot saadaan, Portugalin mittapuilla, tarvittaessa suuriksi, etenkin kun rypäletertut ovat suuria ja tiiviitä. Loureiro sisältyy Portugalin vaaleaan sekoitteeseen.

Yleensä lajiketta käytetään sekoitteisiin, tosin hyvä laatupotentiaali riittää myös lajikeviineihin. Sitrusmaisuuden ja omenamaisuuden lisäksi maanläheisyyttä sekä laakerimaisuutta ja yleensä kukkamaista yrttimäisyyttä pitäisi löytyä. Loureiro tarkoittaa portugaliksi laakeripuuta. Viinit on tarkoitettu nuoruuden hedelmäisinä juotavaksi. Erilaisten kasvuympäristöjen maaperä pääsee viineissä yleensä esille. Suuntuntuma voimakkuus ei ole viinien tunnuspiirteenä.

Loureiro on Portugalissa suhteellisen arvostettu lajike, jolla ei ole ollut tarvetta matkustaa Iberian niemimaan ulkopuolella. Lajikkeella on suurehko geneettinen vaihtelu, mikä indikoi vanhaa lajiketta. Ensimmäiset maininnat lajikkeet lajikkeesta ovat Pohjois-Portugalin Minhon (Vinho Verde) alueelta Lima- ja tai espanjalaisittain Limia-joen laaksosta. Loureirolla on todennäköisesti sukulaisuutta Luoteis-Iberian maineikkaan Albariño alias Alvarinho-lajikkeen kanssa sekä myös Amaral-nimisen lajikkeen kanssa.

Loureiron Portugalin viljelyala oli vuonna 2010 2428 hehtaaria ulottuen viileästä ja suhteellisen kosterasta pohjoisesta Lissabonin läheisyydessä olevalle Setubalin niemimaalle. Portugalin eteläisten osien sisämaan aavikko-oloihin lajike on kuitenkin erittäin haastava, vaikka rypäleiden sokeripitoisuus nouseekin. Espanjan Galician viljelmät olivat 584 hehtaaria vuonna 2008. Lajike esiintyy valtaosin sekoiteviineissä. Lajike silmikoi keskivaiheilla ja rypäleet kypsyvät suhteellisen aikaisin. Suhteellisen lyhyen kasvukauden kasvuympäristön pitää olla suhteellisen lämmin ja riittävän kuivan rypäleiden homeherkkyyden vuoksi.

Loureiron synonyymejä ovat Branco Redondos, Loureira, Loureiro Blanco, Marqués ja Marquez. Arinto Branco-nimeä on käytetty harhaanjohtavasti Loureiron synonyyminä. Espanjan puolella Galiciassa viljeltiin vuonna 2008 13 hehtaarilla erittäin harvinaista tummaa lajiketta nimellä LOUREIRO TINTO. Loureiro Tinton alkuperä on kuitenkin arvoitus eikä sitä ole pystytty osoittamaan Loureiro Blancon värimuunnokseksi eikä myöskään tummaksi Mencia-lajikkeeksi.

Viinien laatupotentiaali    HYVÄ.

Sivu päivitetty 12.7.2016.