Vaalea TRAJADURA on lähinnä Pohjois-Portugalin Minhon (Vinho Verde) lajike. Espanjan Galician puolella se tunnetaan nimellä TREIXADURA. Vinho Verden viineihin lajike antaa potkua ja täydentää niukkaetanolisempaa Loureiroa. Rypäleet kypsyvät aikaisin, mikä on avu Minhon sateisessa syyssäässä. Hehtaarisadot saadaan halutessa suuriksi, joten myös viinien tuotantokustannukset saadaan kuriin. Rypäleiden kohtuulliset hapokas romahtavat helposti nykytyylin arvostamissa fysiologisesti kypsinä (tuleentuneina) kerätyissä rypäleissä. Suurissa tertuissa ovat ohutkuoriset rypäleet, joten köynnöksen homekestävyys on kohtuullinen.

Ennen Albariñon menestystarinaa Treixadura oli melko maineikas Rias Baixasin ja yleensä Galician lajike. Lajikkeen kotiseutu on erittäin todennäköisesti Pohjois-Portugali. josta se on kulkeutunut Espanjan puolelle. Trajaduralla on sukulaisuutta Minhon lajikkeiden mutta ei Galician lajikkeiden kanssa. Iberian niemimaan ulkopuolelle eikä myöskään niemimaan muita osia viileämmän Lounaisosan ulkopuolelle lajikkeella ei ole ollut tilausta matkustaa. Vuonna 2010 Portugalin lajikkeen viljelyala oli 1415 hehtaaria, kun se kuusi vuotta aikaisemmin oli vielä 2200 hehtaaria. Espanjan Galiciassa lajikkeen suosio on puolestaan kasvussa. vuonna 2004 sen viljelyala oli 660 hehtaaria ja neljä vuotta myöhemmin 840 hehtaaria.

Viinin aromeja kuvaa lähinnä omenamaisuus, päärynämäisyys ja luumarjat sekä iän myötä mäskimäinen omenamaisuus ja maanläheisyys. Vinho Verde -viineissä arvostettua vihreän (lue ei-kypsää) katkeroainemaista tyyliä pitäisi myös löytyä. Satunnaisia lajikeviinejä valmistetaan, mutta pääkäyttö on sekoitteissa. Lajike kuuluu Nautiskelijalla Portugalin vaaleaan sekoitteeseen.

Viinien laatupotentiaali    TYYDYTTÄVÄ.

Sivu päivitetty 12.7.2016 ja edeltävän kerran 15.10.2014.