Moschofilero, Moschophilero tai Moscophilero on vaalea yleensä pinkki- tai ainakin harmaasävytteinen kreikkalainen lajike, jolla on vanhana lajikkeena eri variaatioita. Sen todennäköinen kotiseutu on Peloponnesoksen niemimaa ja siellä vuoriston Mantinian alue. Lajikkeesta on sekä niukkavärisiä, kultaisia ja hieman pinkkejä muunnoksia. Viinit muistuttavat aromeiltaan Muscat-viinejä sekä katkeroaineiselta suuntuntumaltaan ja mausteisilta aromeiltaan Gewurz-viinejä.

Yleensä Moscophilerolla tarkoitetaan pinkkiä, joka ainoana tuottaa viiniin (selviä) parfyymisia ja muskatellimaisia aromeja. Rypäleen variaatioilla on omat nimensä, joita käytetään välillä myös lajikkeen nimenä, etenkin jos halutaan korostaa kyseisen kloonin ominaispiirteitä. Neljä eri Moscophileron eriväristä ja erilaisia viinejä tuottavaa variaatiota ovat erittäin vähän viljellyt Asprofilero ja Xanthofilero sekä Mavrofilero ja Fileri Kokkino. Kaksi jälkimmäistä Moschofileron muunnosta päätyvät kuluttajille asti.

Köynnökset ovat yleensä elinvoimaisia ja suhteellisen satoisia ja tuottavat hapokkaita ja aromikkaita rypäleitä. Viinien suuntuntuma on korkeintaan keskitäyteläinen ja yleensä kevyehkö, vaikka rypäleet kypsyvät myöhään. Lajikeviinit on suunniteltu mahdollisimman nuorina juotaviksi. Lajikkeen pääviljelyale Mantinian tasanko sijaitsee 600‒700 metrin korkeudessa. Köynnöksistä on vanhan lajikkeen tapaan paljon eri variaatioita eli klooneja.

Rypäleen selvän harmaa tai pinkkisävytteinen väri antaa viinien väriin Gewurz-viineihin ja tammitettuihin viineihin viittaavaa syvyyttä. Vuonna 2008 Moschofileron Kreikan viljelyala oli 486 hehtaaria keskityksen Peloponnesoksen niemimaalle sekä Joonianmeren ympäristöön. Aromikkaita ja mahdollisimman nuorena juotavia viinejä tuottavana lajikkeena myös Moschofilerolla on muodikkuudessa selvää vaihtelua. Rypäleestä hyödynnetään myös roseiden ja kuohuviinin sekä makeiden viinien valmistuksessa. Rypäle sopii hyvin sekoitteisiin täydennerypäleeksi viinien aromikkuutta ja hapokkuutta parantamaan. Kreikkalaiset viinit myydään edullisen hinnan avulla.

Moscophileron tai Moschofilero synonyymejä ovat Fileri ja Fileri Mantineias. Rypäle sisältyy Nautiskelijalla Kreikan vaaleaan sekoitteeseen.

Nautiskelijan tietokannasta löytyy muutaman lajikeviinin arvio

Viinien laatupotentiaali    HYVÄ.

Sivu päivitetty 7.9.2018.