Vaalea Verdello on Nautiskelijalla Keski-Italian vaaleassa sekoitteessa. Verdellon alkuperä ja pääviljelyalue on Keski-Italian Umbriassa. Lajikeviineihin voimakkaan kirpeän hapokas Verdello ei sovellu. Sitä käytetäänkin sekoitteiden vähemmistölajikkeena viinien happopitoisuuden nostamiseksi. Historiallisesti italialaiset ovat arvostaneet valkoviineissään reilua kirpeyttä ja vihreyttä, mutta nykymaailmassa nämä ominaisuudet ovat yhä haastavampia. Samankaltaisesta nimestä huolimatta lajikeella ei ole sukulaisuutta aidon Verdelhon kanssa vaan kyseessä ovat eri rypälelajikkeet.

Lajikkeen tunnuspiirteenä on voimakas hapokkuus ja sitä käytetään sekoiterypäleenä. Muuten aromit ovat suhteellisen neutraaleja. Rypäleet kypsyvät myöhään, mikä yhdistettynä rypäleiden homeherkkyyteen aiheuttaa kosteassa ja viileässä Keski-Italian (syys)säässä ongelmia. Viljelyala vähenee Italiassa, mikä kertonee rypäleen heikosta arvostuksesta. Verdellon vuonna 2000 tilastoitu viljelyala oli 678 hehtaaria, joka on noin puolet vuoden 30 vuotta aikaisemmasta viljelyalasta.

Nykyaikana ei tarvita voimakkaan hapokkaita lajikkeita koska viinien happopitoisuus on helpompi säädellä säkistä lisätyillä hapoilla. Verdellon synonyyminä esiintyy Verdetto.

Viinin laatupotentiaali   KESKINKERTAINEN   ja toimii ainoastaan sekoiterypäleenä.

Sivu päivitetty 5.1.2016