Tumma Uva Rara on Pohjois-Italian Piemonten ja Lombardian suhteellisen hedelmäinen ja kohtuutanniininen lajike. Sillä on pehmennetty monia tanniinisen Nebbiolon dominoimia viinejä. Uva Rara –nimen voi kääntää sanoilla ’Harvinainen rypäle’ (engl. Rare grape). Uva Rara –nimen oikea ja täsmällisempi käännös olisi Harva rypäle. Harvinaisesta lajikkeesta ei ainakaan Pohjois-Italian viljelyalojen perusteella ole ollut kyse, koska vuonna 2000 sen viljelyala oli 608 hehtaaria, tosin laskevalla trendillä.

Yleensä lajike esiintyy sekoitteissa, mutta lajikeviinitkään eivät ole tuntemattomia. Lajikkeen ominaisuuksien kirjallisuusmaininnat ovat niukkoja. Aromeissa korostuvat parfyyminen marjaisuus ja kukkamaisuus. Lajikeviineissä karvaus ei kuitenkaan ole ongelmatonta. Lajike sopii parhaiten sekoitteisiin hedelmäisyyttä ja pehmeyttä antamaan eikä sovellu säilytettäväksi. Nebbiolon lisäksi paikallisia sekoitekumppaneita ovat olleet Barbera ja Croatina.

Uva Raran kirjallisuusmainintoja ovat lisänneet sen aikaisempi synonyymi Bonarda. Tämä johti aikanaan epävarmuuteen, mikä on Bonarda Piemontese sekä Argentiinan Bonarda. Sukulaisuutta ei kuitenkaan löytynyt eikä Uva Raraa saa sekoittaa Bonardoihin. Lajike on käytännössä Piemonten maatiaislajikkeita eikä sillä ole ollut matkustushalukkuutta eikä matkustustarpeita. Lajikkeella ei ole synonyymejä.

Viinien laatupotentiaali    HYVÄ.

Sivu päivitetty 31.1.2016.