Grolleau, tai toiselta suositulta nimeltään GROSLOT, on Loiren alueen tumma volyymirypäle, jonka suosio on pitempään ollut laskussa. Rypäle vaatii viileän kasvuympäristön. Köynnös on luonnollisesti erittäin suurisatoinen. Laatua tavoittelevissa viineissä sitä korvaa pääosin Gamay ja laatupainotteisissa Cabernet Franc. Loiren alueella rypäle on kolmanneksi viljellyin tumma lajike Cabernet Francin ja Gamayn jälkeen. Lajiketta ei mainita viinien etuetiketissä, vaan satunnaisesti takaetiketissä. Toimivimmillaan lajike on edullisissa roseissa. Grolleau Noir on hedelmällisen historiallisen rypäleen Gouais Blancin jälkeläisiä.

Mikäli Loiren roseeta myydään laadulla ja yleensä ilman selvää sokeria, on alkuperämerkintä silloin lajiketta ilmaiseva Cabernet d'Loire Rose d'Loiren asemesta. Nimekkäissä alueen punaviineissä (Anjou, Saumur ja Touraine) lajike ei ole sallittu.

Viinit ovat erittäin kevyen värisiä, kirpeähköjä, vähätanniinisia, monesti katkeroaineisia sekä karkeatekoisia maanläheisellä tyylillä. Hennot marjojen aromit ovat yleensä kirsikkaa tai pelkistetympänä pieniä punaisia marjoja (ppm), joilla ilmaistaan kirpeyttä. Tehoviljeltynä aromit ovat usein esanssimaisia. Selvä ja yleensä välimakea jäännössokeri onkin viinien tärkeä pyöristäjä.

Vuonna 2009 Grolleaun viljelyala ranskassa oli 2350 hehtaaria keskittyen Loireen ja sen ympäristöön. 50 vuotta aikaisemmin vuonna 1958 Grolleaun viljelyala oli vielä lähes viisinkertainen 11 409 hehtaaria. Lajikkeesta on myös harvinaisempi pinkkikuorinen suurisatoinen muunnos GROLLEAU GRIS, jota saatetaan käyttää Loiren pöytäviinin tasoisissa alueviineissä. Grolleau Gris'n viljelyala vuonna 2009 oli 454 hehtaaria kun se vuonna 2000 oli vielä 908 hehtaaria. Grolleau Noirista on myös vaalea värimuunnos GROLLEAU BLANC.

Grolleau Noirin synonyymejä ovat Bourdales, Gamay de Chatillon, Gamay Groslot, Grolleau de Cinq-Mars, Grolleau de Tourraine, Grolleau des Mahe, Grolleau de Tours, Groslot, Gros-Lot, Groslot de Valleres, Groslot Noir, Moinard ja Pineau de Saumur. Puhtaat lajikeviinit ovat harvinaisia. Grolleaun päämyyntivaltti on viinien edullinen hinta.

Viinien laatupotentiaali    KESKINKERTAINEN.

Sivu päivitetty 7.9.2018.