Vaalea Petit Manseng on toinen Manseng-kokoomanimen alla (Nautiskelijalla) olevista lajikkeista. Gros Manseng on Ranskan viljelyalataan lähes kolminkertainen. Erittäin hapokkaan ja paksukuorisen rypäleen pitäisi teoriassa menestyä Uuden maailman lämpimillä eli (paikallisesti) viileämmillä alueilla (kuumien alueiden vastakohtana), mutta Ranskan viljelmät ovat käytännössä suhteellisen viileillä lounaisilla, Pyreneiden vuoriston lähialueilla. Maailmanmainettä rypäle on saavuttanut Juranconin makeiden Petit Manseng-vetoista viinien avulla. Puhtaat Petit Manseng –viinit ovat Gros Manseng –viinien tapaan harvinaisia. Yhdysvaltain itarannikolla on ollu piskuruista kiinnostusta rypäleeseen, jonka voimakashappoisena ja paksukuorisen pitäisi selvistyiä myös kuumassa ilmastossa.

Petit Mansengin viljelyala oli Ranskassa vuonna 2009 1019 hehtaaria keskittyen Lounais-Ranskaan Pyreneiden vuoriston läheisyyteen. Rypäleen nimekkäimmät alkuperämerkinnät ovat Jurancon ja Madiranin punaviinialueen vastaava valkoviini Pancherec du Vic-Bilh. Ranskassa tapahtuu valtaosa maailman rypäleen viljelystä. Petit Mansengilla on korkea laatumaine ja sen on tunnettu monessa maassa, kun viljelyalat ovat piskuruisia kuriositeetteja. Espanjan puolella Baskimaassa rypäle on tunnettu ja sallittu, mutta siellä vuonna rypäleen viljelyalaksi saatiin huippuvaatimattoman kaksi (2) hehtaaria. Yhdysvalloissa lajikkeen viljelyala oli vuonna 2010 25 hehtaaria keskittyen itärannikon eteläisimpiin osiin. Uruguayhin rypäle saapui jo 1870-luvulla baskisiirtolaisten tuomisena Madiranin Tannat-rypäleen tapaan. Rypäleen viljelyala vuonna 2010 oli siellä kuitenkin vain kaksi (2) hehtaaria. Marginaalisia kokeiluja rypäleellä on ollut muuallakin, mutta taloudellisesti kannattavia volyymejä alhaisen tuottavuuden köynnöksillä ei saada aikaan. Puhtaat Petit Manseng -lajikeviinit ovat harvinaisia. Rypäle esiintyy valtaosin sekoitteissa joko Gros Mansengin tai muiden (baskialueiden) rypäleiden kanssa.

Petit Manseng on huippuhapokas. Viinit ovat varsinkin nuorena reheviä ja kypsän ja öljymäisen pyöreitä. Parfyymisissa aromeissa on yleensä kivimäisten luumarjojen vetämiä eksoottisia hedelmiä sitrusmaisten ja siemenmäisten katkeroaineiden lisäksi. Kukat ja erilaiset terälehdet ovat yleisiä aromeja. Tammitetuissa viineissä on lisäksi monesti muskottisia mausteita sekä savumaisuutta ja hiilimäisyyttä. Yleensä selvä pienten satojen avittama maaperä muistuttaa kiviä ja savea. Tyylikkyyttä riittää ja laatutuottajilla viinit ovat melko täyteläisiä konsentroituneita ja hienostuneina. Moelleux-viineissä ikä kuitenkin vähentää helposti makeusaistimuksen puolimakeaan.

Petit Mansengin synonyymejä Manseng Petit Blanc ja Mansengou sekä Espanjan baskimaassa Izkiriot Ttipi ja Iskiriota Zuri Tipia.

Nautiskelijan arvioimat erityyliset Manseng-viinit sekä erikseen kuivat valkoviinit. Kahden rypäleen suhde pitää selvittää muilla menetelmillä.

Kuivien Petit Manseng viinien laatupotentiaali    ERITTÄIN HYVÄ, makeissa korkeampi.


Sivu päivitetty 17.5.2020.