Vaalea Gros Manseng on toinen Manseng-lajikkeista ja sen viljely keskittyy Lounais-Ranskan Petit Mansengin tapaan. Vuonna 2010 rypäleen viljelyala oli 2919 hehtaaria, joka oli lähes kolminkertainen (2,9) Petit Mansengin viljelyalaan verrattuna. Ranskassa Gros Manseng on viljellyin Oksitanian Gers-nimisessä departementissa. Jurancon saanut mainetta makeista petit Mansengin dominoivista viineistään, mutta sielläkin kuivien viinien päärypäle on Gros Manseng. Siellä ja muualla Ranskassa myös Gros Mansengia käytetään makeissa viineissä. Gros Manseng on Petit Mansengin jälkeläinen, joten perusominaisuuksilta lajikeviinien ominaisuudet ovat samankaltaiset, tosin Petit Manseng-viinien etuna on selvempi konsentraatio, sävykkyys ja hienostuneisuus. Gros Manseng on harvinainen lajikeviineissä.

Pelkistetysti Gros Manseng on vanhempansa Petit Mansengin tapaan Baskimaan rypäle. Espanjan Baskimaan puolella vuonna 2008 rypäleen viljelyala oli 11 hehtaaria. Se oli yli viisinkertainen määrä Petit Mansengin viljelyalaan verrattuna, samoin kuin Ranskassa. Euroopan ulkopuolella Uruguayssa ja Brasiliassa lajike on tunnettu, tosin niiden yhteinen rypäleen viljelyala oli alle yksi (1) hehtaari. Jenkeissä ei ole ollut kiinnostusta Gros Mansengiin, päinvastoin kuin Petit Mansengiin. Pelkistetystä voisi sanoa Gros Mansengin olevat kuivien ja välimakeiden valkoviinien sekoitteiden eräs komponentti. Yleensä Gros Manseng löytyy Manseng-lajikeviineissä Petit Mansengin kumppanina.

Gros Manseng –rypäleet ovat voimakashappoisia ja paksukuorisia. valmistuksessa supistavuuden ja karvauden kesyttäminen ovat tärkeitä. Hedelmäisyyttä ja aromikkuutta viineissä pitäisi riittää selvemmän omenamaisina ja sitrusmaisina kuin Petit Manseng –viinessä. Parfyymisissa aromeissa on lisäksi luumarjoja sekä yrttimäisiä piirteitä kukkamaisina. Tammitetuissa viineissä on lisäksi monesti muskottisia mausteita sekä savumaisuutta ja hiilimäisyyttä. Yleensä maaperä muistuttaa kiviä ja savea. Konsentraatio ja täyteläisyys eivät ole Gros Manseng -viinien tunnuspiirteitä.

Gros Mansengin synonyymejä ovat Manseng Gros Blanc, Gros Mansenc sekä Espanjan Baskimaassa Izkiriot Haundi ja Iskiriota Zuri Handia. Käytännössä Gros Manseng on Pyreneiden vuoristoalueen rypäle.

Nautiskelijan arvioimat erityyliset Manseng-viinit sekä erikseen kuivat valkoviinit.

Kuivien Gros Manseng viinien laatupotentiaali    HYVÄ.

Sivu tehty 17.5.2020.