Valkoviinejä tuottavaan Misket-ryhmään kuuluu kolme eri lajiketta. Niillä ei kuitenkaan ole keskenään sukulaisuutta. Kolmella lajikkeella ei ole oikeastaan muuta yhteyttä kuin sama nimi ja suhteellisen niukat nuorena juotavien viinien ominaispiirteet. Vaikka Muscat on bulgariaksi Misket, ei Misket-lajikkeilla ole viineissä mitään tekemistä Muskatelli-viinien kanssa.

Oletusarvoisesti pelkällä Misket-nimellä viitataan ylivoimaisesti viljellyimpään lajikkeeseen nimeltä Misket Cherven eli suomennettuna Punainen Muscat. Sen Bulgarian viljelyala oli vuonna 2009 6300 hehtaaria. Toinen Misket-lajike on Misket Varnenski eli suomennettuna Varnan Misket, joka on vuoden 1971 risteytys Dimiat- ja Riesling-lajikkeiden kanssa. Sen viljelyala oli noin 250 hehtaaria. Kolmas Misket-lajike on nimeltään Misket Vrachanski. Tämän risteytyksen vanhemmat ovat Pukhliakovksy alias Coarna Alba sekä Muscat-ryhmän jaloin lajike Muscat Blanc á Petit Grains. Vrachanskin viljelyala oli vaatimaton 150 hehtaaria.

Misket-ryhmän lajikkeita hyödynnetään volyymiviinien tuotannossa. Ominaisaromeissa pitäisi olla löydettävissä kukkamaisuutta yrttimäisenä sekä rypäleellistä hedelmäisyyttä. Rypäleet ovat suhteellisen matalahappoisia. Satoisuuden ohella Misketin suosiota selittää paksukuoristen rypäleiden riittävä tautien kestävyys sekä köynnösten hyvä kylmien talvien kestävyys.

Suomalaiset pääsivät tutustumaan Alkon ja myöhemmin Havistran/Altian pullottamaan bulgarialaiseen volyymiviiniin. Nykyisin on tarjolla aromikkaampi ja muodikkaampia lajikkeita.

Nautiskelijan Altian kuivan Misket-viinin arviot.

Viinien laatupotentiaali    TYYDYTTÄVÄ.

Sivu päivitetty 29.9.2016.