Pinkkikuorinen MISKET CHERVEN, käännettynä Punainen Muscat, on Bulgarian maatiaislajikkeita kuivien/puolikuivien valkoviinien tuotannossa. Vuonna 2009 lajikkeen viljelyala Bulgariassa oli 6303 hehtaaria. Misket Cherven jättää muut kaksi Misket-ryhmän lajiketta Varnenskin ja Vrachanskin yhteensä 400 hehtaarin viljelyalalla kauaksi taakse suosiossa. Odotusarvoisesti Misket tarkoittaa Misket Cherven lajiketta. Laadullisesti Cherven on myös arvostetuin, mikä ei kuitenkaan kansainvälisesti välttämättä ole suositus. Misket Chervenistä on myös vaaleamman pinkkikuorinen muunnos nimellä Misket Rozov sekä vaaleakuorinen muunnos nimellä Misket Byal.

Valkoviineistä pitäisi löytyä hieman Muscat-viinien tyyppisiä rypälemäisen kukkamaisia, katkeroainemaisen yrttimäisiä ja hedelmäisiä aromeja. Monesti tätä matalahappoista lajiketta on terästetty paikallisella Dimiat-lajikkeella riittävän hapokkuuden saamiseksi viineihin. Nykyisin riittävät hapot saadaan kuitenkin viinin helpoiten säkistä. Kaksi muuta Misket-ryhmän lajikkeet Misket Varnenski ja Misket Vrachanski ovat ihmisen risteyttämiä, päinvastoin kuin Misket Cherven. Nimestä huolimatta Misket Cherven-lajikkeella ei ole mitään tekemistä muiden Misket-lajikkeiden eikä etenkään Muscat lajikkeiden kanssa.

Chervenin rypäleet ovat muiden Misket-lajikkeiden tapaan suhteellisen paksukuoriset ja siten suhteellisen taudinkestävät. Rypäleiden suosiota selittää köynnösten korkea tuottavuus sekä Bulgariassa vaadittava köynnösten hyvä matalien talvilämpötilojen kestävyys.

Misket Chervenin synonyymejä ovat: Karlovski Misket, Kimionka, Misket Siv, Misket Starozagorski, Misket Sungurlanski, SinjaTemenuga, Songurlarski Misket ja Yuzhnobalgarski Cherven Misket.

Viinien laatupotentiaali    TYYDYTTÄVÄ.

Sivu tehty 29.9.2016.