Kolmesta Misket-ryhmän lajikkeesta vuonna 1971 Plevenin viini-instituutissa risteytetty vaalea MISKET VARNENSKI eli suomeksi Varnan Misket on muiden suhteen erakko ilman sukulaisuussuhdetta. Risteytyksen vanhemmat ovat Dimiat x Riesling. Paksukuoriset rypäleet ovat suhteellisen taudinkestäviä. Köynnöksen aikainen silmikointi ja rypäleiden myöhäinen kypsyminen vaativat pitkän kaskukauden, mutta vastaavasti köynnöksen kylmänkestävyys talvella on hyvä viileän ilmaston Riesling-lajikkeen mukaisesti.

Muscat-viineihin ja myös muihin Misket-viineihin yhdistettävät ominaisuudet ovat niukkoja eikä Riesling-viinien ominaisuuksiakaan oikein löydy. Nimensä mukaisesti Bulgarian vuoden 2008 259 hehtaarin viljelmät keskittyvät Varnan ympäristöön, tosin rypälettä viljellään myös muualla. Rypälettä voi pitää outona lintuna ilman ominaispiirteitä.

Misket Varnenski synonyymejä ovat Muscat de Varana ja Muscat Varnenski. Muscat-viineihin yhdistettävät ominaisuudet puuttuvat, joita nimien perusteella voisi odottaa.

Viinien laatupotentiaali    KESKINKERTAINEN.

Sivu tehty 29.9.2016.