ISSN 1458-8439
takaisin

Kevään kuohuviinit 4/2005

19.4.2005
Vappua juhlitaan mielellään kuohuviinillä, muun lisääntyneen alkoholin käytön ohessa. Lisäksi hieman myöhemmin on tiedossa koululaisten erilaisia valmistumisjuhlia. Rypälekuohuviinien (vastakohtana kotimaisille marjakuohuviineille) myynti on jatkanut kasvuaan ja lisäksi kuluttajat ovat valmiita maksamaan kuohuviinistä kuplimattomia viinejä enemmän. Kuohuviiniin kuplien tuottaminen onnistuu myös halvalla paineistetuissa tankeissa. Lisäksi perusviinin pitää olla suhteellisen neutraalia ja hapokasta, on se halpaa. Sokerilla saadaan vielä riittävä pyöreys ja pehmeys aikaiseksi. Perusviinin luokituksen kuohuviinit ovat yleensä luotettavia yleiskäyttöisiä juomia. Artikkeliin on poimittu Nautiskelijan viimeisimpiä arviointeja vähittäismyynnin tarjonnasta. Mikäli kuohuviiniin halutaan selviä autolyysin eli hiivajohdannaisia aromeja, alkaa hinnalle tapahtua pankkitilin saldon kannalta ikäviä muiden laatuviinien tyyliin.kuohuviinistä kuplimattomia viinejä enemmän. Kuohuviiniin kuplien tuottaminen onnistuu myös halvalla paineistetuissa tankeissa. Lisäksi koska perusviinin pitää olla suhteellisen neutraalia ja hapokasta, on se halpaa. Sokerilla saadaan vielä riittävä pyöreys ja pehmeys aikaiseksi. Perusviinin luokituksen kuohuviinit ovat yleensä luotettavia yleiskäyttöisiä juomia. Artikkeliin on poimittu Nautiskelijan viimeisempiä arviointeja vähittäismyynnin tarjonnasta. Mikäli kuohuviiniin halutaan selviä autolyysin eli hiivajohdannaisia aromeja, alkaa hinnalle tapahtua pankkitilin saldon kannalta ikäviä muiden laatuviinien tyyliin.

Italian kalliiden kuohuviinien lippulaiva Franciacorta kummastuttaa

Tietokantahausta löytyvät Nautiskelijan viimeisen kahden vuoden aikana (artikkelin julkaisupäivämäärän suhteen) arvioimat vähittäismyynnin halvat alle seitsemän euron, 7-10 euron sekä yli 10 ja enintään 20 euron kuohuviinit sekä alle 40 euron samppanjat. Makeaan tyyliin sekä etenkin jälkiruokien kanssa sopivat hyvin muskatellikuoharit, jotka ovat lisäksi kohtuuhintaisia, koska sakkakypsytyksellä niihin on äärimmäisen vaikea saada lisäarvoa.

Puolimakea cava maistuu katkeroaineiden ansiosta yllättävän kuivalta ja sopii myös ruokailuunNautiskelijan laatuviinien pisteet – vähintään 80 – edellyttävät hiivalähtöisiä pullokäymisen aromeja. Edullisimmat ja luotettavat kuohuviinit ovat tulleet perinteisesti Koillis-Espanjasta – ja käytännössä Kataloniasta – Cavan DO-alkuperämerkinnällä. Tosin cavojen markkinajohtaja Freixenetin sekä myös toisen suurtuottaja Codorniun uusimmat perusviinit ovat yllättävän raa’an oloisia ja selvän tanniinisia. Ensimmäisenä tulee mieleen, että perusviini olisi Euroopan hellevuoden 2003 satoa ja rypäleet on jouduttu keräämään fysiologisesti liian raakoina etanolipitoisuuden pitämiseksi kurissa. Toisaalta cavoihin kuuluvat (potkua korostavat) katkeroaineet, etenkin jälkimaussa, hyötyvät selvästi sokerin lisäämisestä ilman, että sokeri aiheuttaa (kriittiselle henkilölle) imelyyden aistimuksia. Hyvä esimerkki tästä on Viikkarin laivan kuohari puolikuivan ylärajalla oleva Castillo Peralada Semi Seco Cava Reserva NV erittäin kohtuulliseen kuuden euron kokopullohintaan.

Ranskalainen J.P. Chenet saa cavarypäleistä tyylikkyyttä

Ranskalaisilla on ollut historiallisesti muihin maihin verrattuna helposti sadan vuoden, ja monesti satojen vuosien, etumatka laatuviinien tuotannossa kun sekä ilmasto että kulttuuri ovat olleet suosiollisia. Tätä heijastaa hyvin perinteisistä paikallisista cavasekoitelajikkeista valmistettu ranskalainen J.P. Chenet Blanc de Blancs Brut NV hintaan 7,97 euroa. Ranskalaiset ovat saaneet viiniin tyylikkyyttä, mutta kuitenkin pullokäymisellä valmistettujen katalonialaisten cavojen potkun kustannuksella.

Etelä-Euroopassa ja kuumissa maissa ilmasto on ennen nykytekniikkaa ollut monesti ylitsepääsemätön este, jos juomakulttuuri olisikin sattunut olemaan laatupainotteinen. Lisäksi edullinen paineistettu tankkikäyminen (cuvée close) on vasta satakunta vuotta vanha keksintö. Ranskalaisten samppanjantuottajien maailmalle opettaman käsityksen mukaisesti myös Nautiskelijalla laatukuohuviinistä pitää löytyä hiivajohdannaisia aromeja, joita voi kuvata vaikka kermaksi, taikinaksi, pullaksi, paahtoleiväksi, pähkinöiksi, savuksi ja/tai mausteiksi. Etenkin kahteen viimeiseen vaikuttavat myös kalkkipitoiset maaperän aromit perinteisten samppanjarypäleiden Chardonnayn ja Pinot Noirin lisäksi. Kun lisäksi edellä mainittujen aromien ja rakenteen kehittyminen vaatii pitkän säilytyksen hiivasakan kanssa pullossa eivät tällä tavalla valmistetut viinit voi olla halpoja.

Tuottajat ovat puolestaan ratkaisseet tämän hintaongelman sekoittamalla erilaisia perusviinejä, EU:n kohdalla yleensä eri EU-maista tai ainakin eri alueilta. Hiivoja on taas aktiivisesti jalostettu ja kehitetty antamaan viineihin haluttaja aromeja ja kemiallisia yhdisteitä eikä hiivavalmisteiden käyttökään ole aina kiellettyä. Kun perusviini on kunnossa saadaan kuohuviineissä muita viinejä huomattavasti helpommalla ”halvalla riittävän hyvää”, etenkin kun juomistilanne on yleensä iloisen tunnelman juhlimisen arvoinen. Makeusaste on sitten kunkin itse valittavissa. Jos aiot juoda kuohuviiniä aterian yhteydessä, niin hintatietoisen valinta kohdistuu cavoihin ja paksun lompakon valinta perussamppanjoihin, mutta ei kuitenkaan kaikkein halvimpiin. Yllättävän monissa samppanjoissa on viime vuosina selvästi kesytetty happoja, mutta oletusarvoisesti voimakkaat hapot kuuluvat kuohuviineihin.

Parinkymmenen senttilitran ISO-maistelulasi sopii kokonsa puolesta myös kuohuviineille ja lisäksi aromeista pääsee nauttimaan täysin siemauksin.Italialaisten kuohuviiniylpeys on pohjoisen Lombardian Franciacorta, jolle he ovat ainoana kuohuviininänsä myöntäneet laatuviinien korkeimman DOCG-statuksen. Toisaalta monesti sekoitteessa käytetään pehmennys- ja pyöristystarkoituksessa hieman laadullisesti ongelmallista neutraalia Pinot Blancia ,tai italialaisittain Pinot Biancoa, joten Nautiskelijalla sekoite ei täytä samppanjasekoitteen vaatimusta. Toisaalta Alkon uutuuksiin kuuluva Antica Fratta Brut NV on lämpimän ilmaston tammitetulla olemuksellaan vähintään erikoinen, kun hintataso ylittää jo halpissamppanjat. Viini on tosin valmistettu puhtaasti Chardonnaysta.

Kuohuviinipullon avaaminen

Kuohuviinipullon avaamisessa tärkeää on yksinkertainen tekniikka ja varovaisuus. Pullo avataan ottamalla tukeva ote toisella kädellä korkista ja toisella pullon kaulasta, mielellään liinan kanssa. Kuohumisriskin minimoimiseksi pullo on parasta pitää avatessa noin 45 asteen kulmassa. Tämän jälkeen väännetään pullosta ja, mikäli korkki on tiukassa, korkista vastakkaiseen suuntaan kuin pullosta. Käden pitäminen tukevasti korkin päällä sitä pulloon päin painaen on metallisen tukilangan irrottamisen jälkeen ehdoton varotoimenpide henkilövahinkojen ehkäisemiseksi. Koko ajan pullo on pidettävä suunnattuna pois muista ihmisistä ja herkästi hajoavista esineistä.

Tilastollisen varmasti muutama prosentti korkeista lähtee viiden kuuden barin (=ilmakehän) paineella omin voimin pullosta hurjalla nopeudella… kun vastapainoisesti jotkut korkit eivät haluaisi luopua pullon suusta millään, eli silloin pitää taas saada reilu vääntö aikaiseksi pienoisella korkin poisvedolla, mutta on ehdottomasti muistettava, että korkki saattaakin varoittamatta lähteä hurjalla nopeudella. Näppeihin tarvitaan siis myös voimaa yksinkertaisen tekniikan lisäksi.

Mikäli haet artikkelin viinejä myöhemmin kannattaa tietokantahaun arviointihetken viimeinen päivämäärä muuttaa hakuhetkeksi (esimerkiksi 15.12.2007) ja tarvittaessa siirtää arviointipäivämäärää tulosteiden vähentämiseksi. Artikkelin loppu

VIHJE: Nautiskelijan pisteytys poikkeaa vallitsevasta käytännöstä kaikissa viineissä, myös kuohuviineissä, siten, että pisteillä ilmaistaan paremmuusjärjestyksen lisäksi absoluuttista laatua. Mikäli haluat pisteet suhteellisella skaalalla, kannattaa tietokantahausta katsoa laatujärjestys ja sen jälkeen nostaa kaikkien pisteitä yhtä paljon, jotta niiden järjestys säilyy. Monet viinikirjoittajat ja gurut saavat elantonsa lupaamalla ”halvalla hyvää”, joten tämä markkinoinnin perussääntö kannattaa aina eri lähteitä vertaillessa pitää mielessä. Happojen (H) ja makeuden (M) määrä kannattaa myös tarkistaa. 80:n happopisteen lähellä olevat kuoharit ovat ainakin pehmeitä ja sopivat myös selvästi makean tyylin ystäville. Lähellä 70 olevat tanniinipisteet puolestaan merkitsevät etenkin jälkimaussa tuntia häiritseviä ja nautittavuutta vähentäviä katkeroaineita (tai karvasaineita). Lisää maistelusanastossa.

 

580427 Louis Roederer Cristal Brut Champagne 1997
86 138,90 € (185,20 € / l)
Ranska - Champagne/ Champagne AC - Louis Roederer, Samppanjasekoite Ostoslistalle
14.3.2005
Arvio
Täyteläinen, erittäin hapokas, tamminen. Asiantuntijan viini. Arvoviini. Kellariviini.
Piper-Heidsieck Rose Sauvage Brut Champagne NV
86 24,90 € (33,20 € / l)
Ranska - Champagne/ Champagne AC - Remy-Cointreau/ Piper-Heidsieck, Samppanjasekoite Ostoslistalle
28.1.2005
Arvio
Täyteläinen, hapokas, tamminen. Harrastajan viini.
935597 Castellblanch Brut Zero Cava Reserva NV
85 9,71 € (12,95 € / l)
Espanja - Katalonia/ Cava DO - Freixenet/ Castellblanch, Cavasekoite Ostoslistalle
5.10.2004
Arvio
Täyteläinen, erittäin kuiva, hapokas. Asiantuntijan viini.
505457 Codorniu Anna Brut Cava Reserva NV
85 9,88 € (13,17 € / l)
Espanja - Katalonia/ Cava DO - Codorniu, Cavasekoite Ostoslistalle
19.4.2005
Arvio
Täyteläinen, hapokas. Harrastajan viini.
907357 Ca'del Bosco Franciacorta NV
84 22,40 € (29,87 € / l)
Italia - Lombardia/ Franciacorta DOCG - Ca'del Bosco, Samppanjasekoite Ostoslistalle
6.3.2005
Arvio
Keskitäyteläinen, hapokas. Harrastajan viini.
577177 Ruinart R Brut Champagne NV
83 34,00 € (45,33 € / l)
Ranska - Champagne/ Champagne AC - LVMH/ Moet Hennessy/ Ruinart, Samppanjasekoite Ostoslistalle
22.3.2005
Arvio
Keskitäyteläinen, erittäin hapokas, tamminen. Asiantuntijan viini.
8751 Mumm Demi-Sec Champagne NV
83 31,90 € (42,53 € / l)
Ranska - Champagne/ Champagne AC - Allied Domecq/ G.H. Mumm, Samppanjasekoite Ostoslistalle
30.12.2004
Arvio
Keskitäyteläinen, välimakea, hapokas. Harrastajan viini.
8821 Jaillance Cuvee Cybele Clairette de Die NV
82 11,47 € (15,29 € / l)
Ranska - Etelä-Rhone/ Clairette de Die AC - La Cave de Die Jaillance, Muu vaalea Ostoslistalle
20.3.2005
Arvio
Keskitäyteläinen, makea, hapokas. Harrastajan viini.
582477 Castillo Perelada Gran Claustro Brut Nature Cava 2001
80 16,16 € (21,55 € / l)
Espanja - Katalonia/ Cava DO - Castillo Perelada, Cavasekoite Ostoslistalle
7.2.2005
Arvio
Täyteläinen, hapokas. Asiantuntijan viini.
8702 Henkell Brut Sekt 2001
80 9,68 € (12,91 € / l)
Saksa - - Henkell Söhnlein, Muu Ostoslistalle
8.4.2005
Arvio
Keskitäyteläinen, hapokas. Harrastajan viini.
554857 Antica Cantine Fratta Brut Franciacorta NV
80 23,50 € (31,33 € / l)
Italia - Lombardia/ Franciacorta DOCG - Antica Cantine Fratta, Samppanjasekoite Ostoslistalle
18.4.2005
Arvio
Täyteläinen, hapokas, tamminen. Asiantuntijan viini.
Castillo Perelada Semi Seco Cava Reserva NV Embotellado para Viking Line
79 6,00 € (8,00 € / l)
Espanja - Katalonia/ Cava DO - Castillo Parelada, Cavasekoite Ostoslistalle
31.1.2005
Arvio
Keskitäyteläinen, välimakea, katkeroainemainen, kohtuuhapokas. Perusviini.
581897 Jacob's Creek Chardonnay Pinot Noir Brut NV
78 11,96 € (15,95 € / l)
Australia - - Pernod Ricard/ Orlando/ Jacob's Creek, Samppanjasekoite Ostoslistalle
20.3.2005
Arvio
Keskitäyteläinen, hapokas. Keskimääräinen vastine.
585247 J.P. Chenet Blanc de Blancs Brut NV
78 7,97 € (10,63 € / l)
Ranska - - Les Grand Chais de France/ J.P. Chenet, Cavasekoite Ostoslistalle
19.4.2005
Arvio
Kevyt, erittäin kuiva, hapokas. Perusviini.
576137 Soligo Brut Prosecco NV
78 8,32 € (11,09 € / l)
Italia - - La Cantina del Soligo, Prosecco Ostoslistalle
11.3.2005
Arvio
Kevyt, hapokas. Perusviini.
589557 Chapel Hill Selection Chardonnay-Pinot Noir Brut NV
77 6,69 € (8,92 € / l)
Unkari - - Henkell Söhnlein/ Balatonboglar/ Chapel Hill, Samppanjasekoite Ostoslistalle
30.12.2004
Arvio
Keskitäyteläinen, erittäin hapokas. Perusviini.
8961 Freixenet Cordon Negro Brut Cava NV
75 8,34 € (11,12 € / l)
Espanja - Katalonia/ Cava DO - Freixenet, Cavasekoite Ostoslistalle
31.3.2005
Arvio
Keskitäyteläinen, katkeroainemainen, hapokas. Perusviini.
8816 Sorevi Pol Remy Brut NV
75 5,14 € (6,85 € / l)
Ranska - - Sorevi/ Pol Remy, Muu vaalea Ostoslistalle
19.4.2005
Arvio
Kevyt, erittäin kuiva, hapokas. Perusviini.
529777 Schloss Wachenheim Sibelius Brut NV
74 8,46 € (11,28 € / l)
Saksa - - Reh Kendermann/ Schloss Wachenheim, Muu vaalea Ostoslistalle
11.3.2005
Arvio
Kevyt, hapokas. Perusviini.
8911 Codorniu Clasico Seco Cava NV
73 7,93 € (10,57 € / l)
Espanja - Katalonia/ Cava DO - Codorniu, Cavasekoite Ostoslistalle
31.3.2005
Arvio
Kevyt, katkeroainemainen, hapokas. Perusviini.


takaisin
 

© 2002-2025 JWJ-Nautiskelija Oy. Tietosuojaperiaatteet ja toimituspolitiikka. Tietojen kopioiminen ja julkaiseminen on tekijänoikeuslain mukaisella tavalla kielletty. Viinien hintatiedot ovat hankinta- tai arviointihetken hintoja, eikä niitä päivitetä. Katso Nautiskelijan tilaajaperusteisen viinitietosivuston esittely. Nautiskelijan viinitiedon sivusto hyödyntää evästeitä ja sivustoa selaamalla hyväksyt evästeiden käytön.