Vaalea Savatiano mainitaan harvoin kreikkalaisten viinien etiketeissä, mutta se on ylivoimaisesti Kreikan viljellyin rypäle. Savatiano on Kreikan kansallisjuoman retsinan takana ole työhevonen. . Matalahappoisen Savatianon kuivuuden kestävyys on kuitenkin erinomainen. Lajiketta viljellään etenkin Keski-Kreikassa ja erityisesti kuumalla Attikan niemimaalla.
Savatiano on retsinan päärypäle, jota täydennetään hapokkaammalla Roditiksella sekä mahdollisesti muissa viineissä laadukkaalla
Assyrtikolla. Parhaimmillaan Savatianosta valmistetut viinit ovat pyöreitä, mutta aromit ovat suhteellisen neutraaleja. Viinit on juotava mahdollisimman nuorina, etenkin jos laadukkaampia lajikkeita ei ole mukana. Köynnökset pukkaavat keskikokoisten rypäleiden tiiviitä terttuja innokkaasti. Köynnöksellä on suhteellisen hyvä hiivasienten kestävyys, jos vettä sattuu tulemaan viljelyalueella selvemmin tulemaan. Rypäleet kypsyvät myöhään, joten viileämmät vuoristoseudut eivät sovellu niiden viljelyyn.
Vuonna 2010 Kreikan Savatiano-viinien tuotannon arvioitiin olevan hulppeat 600 miljoona litraa (6 milj. hl), Suunnilleen saman verran kuin koko Bordeaux'n alueen viinintuotanto. Viinejä parantaa ja raikastaa "parhaiten" alepponmäntypihkauute. Pöytäviinitasoisissa retsinan etiketeissä ei aikaisemmin saanut mainita käytettyjä rypäleitä, joten sitäkin kautta tämä paljon viljelty rypäle jäi tuntemattomaksi.
Volyymirypäle Savatianon synonyymejä ovat Dobraina Aspri, Doubraina Aspri, Doumpraina Lefki, Kountoura Aspri, Perahoritiko, Sakeiko, Savathiano, Savvatiano, Stamatiano ja Tsoumprena. Kreikan kielessä vaalea on aspro ja sen taivutusmuoto aspri. Tumma Kountoura Mavri alias Mandilaria on eri rypäle kuin vaalea Savatiano eivätkä ne ole sukulaisia tai värimuunnoksia. Nautiskelijalla rypäle kuuluu Kreikan vaaleaan sekoitteeseen. Lajikeviinit ovat harvinaisia. Kyrillisten aakkosten translitterointi latinalaisiksi ei ole yksiselitteistä ja lisäksi vaihtelee maittain, joten kreikkalaisten sanojen kirjoitusasussa on vaihtelua.
Viinien laatupotentiaali VÄLTTÄVÄ, mahdollisesti tyydyttävä.
Sivu päivitetty 22.8.2018.