Assyrtikoa pidetään Kreikan laadukkaimpana vaaleana lajikkeena. Lajike on ollut alunperäin Aegeanmeren saariston lajikkeita ja erittäin todennäköisesti peräisin kuivalta, kuumalta ja tuuliselta Santorinin vulkaaniselta saarelta. Kreikassa lajike on nykyisin suhteellisen laajasti viljelty, etenkin Pohjois-Kreikassa. Rypäle pystyy säilyttämään myös kuumassa kasvuympäristössä voimakkaan hapokkuuden. Santorinin viineihin kuuluu olennaisena osana mineraalisuus ja etenkin Santorinilla vulkaanisen savumainen maanläheisyys. Puhtaasti Assyrtikosta valmistetut viinit ovat kuitenkin suhteellisen niukka-aromisia, joten Assyrtikoon lisätään monesti muita aromaattisia lajikkeita, vaikka puhtaalla Assyrtiko-lajikeviineillä on lisääntyvää positiivista mainetta. Moderneilla hiivoilla ja valmistustekniikoilla myös Assyrtiko viineihin pystytään tuottamaan riittävä aromikkuus.

Nykyisin lajike on Kreikan kolmanneksi viljellyin vaalea lajike Roditis-volyymilajkkeiden jälkeen. Vuonna 2008 Lajikkeen viljelyala oli Kreikassa 1704 hehtaaria. Assyrtikolla on todennäköisesti vanhempi-lapsi-suhde (parent-offspring) kahden muun – ja ulkomaailmalle tuntemattoman ‒ kreikkalaisen lajikkeen nimiltään Gaidouria ja Platani kanssa. Lajike on elinvoimainen ja suhteellisen tuottava. Kova puuaines on parantanut köynnösten voimakkaiden tuulien kestävyyttä saaristossa. Köynnös silmikoi suhteellisen myöhään ja rypäleet kypsyvät myöhään, joten syksyn pitää olla lämmin ja riittävän kuiva. Isojen rypäleiden tertut ovat tiiviitä, mikä parantaa tuulen kestävyyttä. Luonnollisesti köynnösten kuivuuden kestävyys on hyvä. Rypäleiden korkean fenolipitoisuuden (tanniinien) hallinta sekä valmistusvaiheen viinin herkkyys hapettumiselle vaativat osaamista. Lajike sopii myös muiden kreikkalaisten suhteellisen niukkahappoisten lajikkeiden täydentäjäksi. Assyrtiko-viinit hyödyntävät aromikkaiden lajikkeiden lisäyksestä.

Lajikkeesta valmistetut kuivat viinit ovat parhaimmillaan nuorena, mutta kuivatuista rypäleistä valmistetut viinit (Vinsanto) voivat happojen ja sokerin ansiosta myös säilyä laadukkaimmissa tapauksissa pitkäänkin, etenkin jos kuluttaja arvostaa iän tuomia madeiramaisia piirteitä. Ikääntyessä viiniin kehittyy hunajaisia aromeja. Hedelmien aromit ovat olleet kirpeällä kuorimaisen sitrusmaisen ja kotamaisen omenamaisella linjalla. Köynnös reagoi suotuisasti maaperää, joten kasvuympäristön maaperän aromeja pitäisi löytyä sekä katkeroainemaisia yrttejä. Moderneilla valmistustekniikoilla, hiivakannoilla sekä moderneilla lisä- ja apuaineilla viineistä saadaan tarvittaessa suhteellisen aromikkaita. Santorinin viinien poikkeuksellisuutta kuvaa poikkeavan kasvuympäristöön ja sidontatavan lisäksi köynnösten nykyisin erittäin harvinainen varttamattomuus.

Assyrtiko-rypäleen kirjoitusasussa on vaihtelua, jota kyrillisten kirjainten translitterointi latinalaisiksi ei ainakaan vähennä. Synonyymejä ovat Assirtico, Assyrtico, Asyrtico ja Asyrtiko.

Lajikeviinien arviot.

Viinien laatupotentiaali    HYVÄ.

Sivu päivitetty 12.7.2016.