Tumma Teroldego on Pohjois-Italian Trentinon provinssin erikoisuus, josta valmistetut viinit on Beaujolais'n Gamayn tyylisesti tarkoitettu suhteellisen nuorina juotavaksi. Gamaysta Teroldegon erottaa hieman korkeampi vaikka kohtuullinen tanniinipitoisuus, selvemmät katkeroaineet ja viinien hieman pitempi säilyvyys. Aromit ovat olleet mansikkavetoisia puutarhamarjoja. Potentiaalinsa tämä viileän ilmaston lajike pystyy realisoimaan vain Rotalianossa, josta tulee myös paikallisen viinin nimi lajikenimeen yhdistettynä DOC-luokituksella Teroldego Rotaliano.

Terolgego kotiseutu on erittäin todennäköisesti Trentinon Rotalianon tasanko. Ensimmäinen maininta lajikkeesta on jo vuodelta 1480. Teroldego-nimi on erittäin todennäköisesti Mezzolombardon kunnan naapurissa olevasta paikasta nimeltä Alle Teroldege. Alueen viinitarhoista on mainintoja jo 1400-luvulta. Teroldego on vanha lajike. Se on luontaisesti risteytynyt jonkin muinaisen lajikkeen kanssa kahdesta ja jälkikasvua edustavat Marzemino sekä Lagrein. Yllättäen geenitutkimuksella on pystytty osoittamaan, että Teroldego on ranskalaisen Dureza-lajikkeen täyssisar. Syrahin toinen vanhempi on puolestaan Dureza, joten Teroldego on Syrahin setä tai täti. Teroldego on myös Refosco dal Peduncolo Rosson isovanhempi.

Vaikka Teroldegon sukupuu on komea, viljellään sitä käytännössä vain Pohjois-Italiassa sekä etenkin Trentinossa suhteellisen vähän laskevalla viljelyalan trendillä. Vuonna 2000 lajikkeen Italian viljelyala oli 690 hehtaaria. Kaliforniassa on tusinan verran lajikkeen valmistajia ja rypäleen viljelyala oli vuonna 2008 40 hehtaaria. 1900-luvun lopulla lajike nousi suhteellisen muodikkaaksi, mutta sille asetut odotukset ovat osoittautuneet ylimitoitetuiksi.

Köynnös on suurisatoinen, joten sen sidontaan ja satojen hallintaan pitää panostaa, mikä nostaa tuotantokustannuksia. Viinit väri on suhteellisen syvä. Rypäleen kantojen kuivuminen köynnöksen suurin haaste Viinit ovat parhaimmillaan nuoruuden hedelmäisinä eikä säilyttäminen tuo oletusarvoisesti viineihin lisäarvoa. Säilytyksessä viinit joutuvat suhteellisen helposti reduktiiviseen tilaan eli siihen ei kehity tertiaarisia aromeja vaan aromit palatuvat nuoren viinin tyylisiksi. Lajike sopii modernin tyylin vaatimuksen mukaisesti tammitukseen ja italialaisten viinien tyyliin grafiittimaisuutta pitäisi löytyä sekä mineraalisen savimaista maaperää, tosin välillä myös ongelmallisella lehtometsän aluskasvillisuudella.

Teroldego on vakiintunut lajikkeen nimeksi, kirjoitusasussa voi tosin olla vaihtelua. Synonyymejä ovat Merlina, Teroldega, Teroldeghe, Teroldico, Teroldigo, Tiraldega, Tiroldegho, Tiroldigo.

Nautiskelijan lajikeviinien arviot.

Lajikeviinien laatupotentiaali    HYVÄ.

Sivu päivitetty 12.7.2016.