Vaalea piemontelainen Barbera Bianca on eri lajike kuin tumma Barbera. Barbera Biancasta on ensimmäinen maininta vuodelta vasta vuodelta 1825 eli on suhteellisen uusi lajike. Samasta nimestään huolimatta ei ole geneettistä yhteyttä tummaan Barberaan, vastoin aikaisempaa käsitystä, että Bianca olisi tumman Barberan värimuunnos. Biancan ja tumman Barberan tertut ja rypäleet muistuttavat toisiin ja kummankin rypäleen happopitoisuus on korkea. Lisäksi kumpikin on satoisa lajike. Muuta yhteistä näillä kahdella lajikkeella ei sitten olekaan.

Vuoden 2000 Italian viljelytilaston Barbera Biancan viljelyala oli 280 ha. Barbera Bianca soveltuu voimakashappoisena rypäleenä kuohuviinin tuotantoon. Kuplimattomissa viineissä se vaatii aromikkaampia, pehmeämpiä ja matalahappoisempia lajikkeita seuralaisekseen. Biancasta ei ole tiedossa lajikeviinien tuottajia. Barbera Biancan synonyymejä voivat olla Bertolino ja Peisin.

Viinin teoreettinen laatupotentiaali    TYYDYTTÄVÄ.

Sivu tehty 26.10.2021.