Tumma Barbera del Sannio yhdistetään Italian Campanian lääniin, joka luetaan Keski-Italiaan kuuluvaksi. Barbera del Sannio on eri lajike ilman sukulaisuutta kuin varsinainen Piemonten Barbera, vaikka rypäle kastettiinkin Barberaksi vuonna 1875. Ensimmäinen epämääräinen kuvaus lajikkeesta on vuodelta 1844 nimellä Lugliese tai Lugliatica, joilla viitataan italia heinäkuuta tarkoittavaan luglio- sanaan!? Paljon muuta lajikkeesta sen viinien ominaisuuksista ei tiedetäkkään ja se on käynyt virallisissa tilastoissa Barbera-lajikkeena. Kuuman Campanian viinit eivät historiallisesti ole saaneet mainetta laadustaan.

Barbera del Sannio on suhteellisen uusia tulokas Campaniassa. Sen geneettinen profiili poikkeaa alueen muista viineissä. Yhdistäviä geneettisiä lajikkeen kanssa alueen ulkopuolisten lajikkeiden Casalvecchia, Catalanesca ja Summariello alias Nero di Troia kanssa. Todennäköisesti Barbera del Sannio EI ole Campanian kotoperäinen lajike. Rypäleen identifioiva jälkiosa on nimetty vain sen tunnetuimman viinialueen mukaan.

Köynnös on elinvoimainen ja paksukuoriset rypäleet kestäviä tauteja ja haastavia kasvuoloja vastaan. Rypäleen on ollut viinien suhteellisen syvä väri, joka lämpimässä on assosioitunut laatuun, Lajikkeen käyttö keskittyikin paikallisten anonyymien viinisekoitteiden värin syventämiseen. Lajikkeella on tyydyttävä laatupotentiaali, koska vuodesta 1997 se ollut ollut sallittu Sannion DOC-alueen laatuviineissä. Lajikeviinejä kuvataan keskitäyteläisiksi ja parfyymisiksi. Tarkempaa tietoa lajikkeesta eikä viljelyalasta ole saatavilla. Lajikkeen synonyyminä voi olla Barbetta.

Lajikeviinien laatupotentiaali    TYYDYTTÄVÄ.

Sivu tehty 26.10.2021.