GRENACHE POILU alias (harhaanjohtavasti) LLEDONER PELUT tai espanjalaisittain GARNACHA PELUDA on Grenache Noirin lehtien alapinnalla untuvapintainen variaatio. Untuvainen lehden alapinta suojaa kuumassa ja kuivassa sekä voimakastuulisessa ympäristössä köynnöstä kuivumiselta. Lajikkeen voi luokitella kuriositeetiksi.

Grenache Noirin rypäleiden tuleentuminen tapahtuu alhaisemmalla sokeripitoisuudella. Viinit ovat hapokkaampia alhaisemmalla potentiaalisella etanolipitoisuudella kuin Grenache Noir -viinit. Köynnös on elinvoimaisempi ja satoisampi kuivassa ja kuumassa kuin varsinainen Grenache sekä yleensä taudinkestävämpi. Viinien kestävyys on hieman heikompi ja maustemaiset ja yrttimäiset piirteet kehittyvän nopeammin kuin varsinaisella Grenachella. Viinien laatutasossa ei ole mainittavaa eroa, tosin Lledoner Pelut -viinit eivät ole yhtä arvostettuja. Yleensä Poilu tai Peluda on sekoite, monesti vielä vanhojen pensasköynnöstarhojen kenttäsekoitteissa.

Vuonna 2008 lajikkeen Ranskan viljelyala oli 453 hehtaaria. Espanjan vastaava viljelyala oli 903 hehtaaria. Ranskassa viljely keskittyy Languedoc-Roussilloniin ja Espanjassa yleensä Garnachan viljelyalueilla. Lajikeviinit ovat harvinaisia, mutta eivät tuntemattomia. Monesti lajiketta käsitellään Grenache Noirin tavoin.

Rypäleen synonyymejä ovat Garnatxa Pelud, Garnatxa Peluda, Grenache d'Afrique, Grenache Noir Tomenteux, Grenache Velu ja Lledoner Pelud tai Pelut. Käytännössä Pelud käy Grenache Noirista, jonka viinejä myös Poilu-viinit muistuttavat. Vanhimmilla pensasköynnöstarhoilla Garnacha Tinta ovat monesti valmiina sekoitteina jo tarhoilla.

Viinien laatupotentiaali    HYVÄ.

Sivu tehty 21.10.2021.