Vaalea Vitovska Grganja on slovenialainen Karstin alueen lajike samoin kuin siihen usein sekoitettava Vitovska-lajike. Sukulaisuutta lajikkeilla kuitenkin on. Todennäköisesti Vitovska Grganja on Vitovskan (ilman määreitä) jälkeläinen. Vitovskan lailla Vitovska Grganja on kuriositeettilajike. Slovenian viljelyalaksi arvioitiin vuonna 2009 19 hehtaaria kun Italian Vitovskan viljelyalaksi arvioitiin 50 hehtaaria. Ensimmäiset maininnat lajikkeesta löytävät 1800-luvun puolivälistä.

Vitovska Grganja elinvoimainen ja satoisa paksukuorinen lajike. Lajike silmikoi suhteellisen myöhään ja rypäleen ovat satokaudella aikaisin kypsyviä. Sukulaisen Proseccon alias Gleran tavoin viinien potentiaalinen alkoholipitoisuus on suhteellisen alhainen. Aromeja kuvataan persikkamaisiksi ja sekä kanelimaisen maustemaisiksi. Ei siis kummoisia täyteläisyys- ja tyylikkyyslupauksia. Katkeroaineita sopii odottaa suhteellisen harvinaisissa lajikeviineissä. Viinien suuntuntuma jää yleensä kevyen puolelle. Perinteisesti rypälettä on käytetty sekoitteissa. Ominaisuudet täydentävät Vitovskan piirteitä, joten viinitarhoilla voi olettaa olleen kumpiakin, mikä selittäisi nimien ja tilastoinnin sekavuutta.

Slovenialaisen Vitovska Grganjan synonyymejä ovat Vitovska Grganija, Grganka ja Racuk. Vaikka lajikkeesta käytetään yleensä Vitovska-nimeä, kyseessä on kaksi eri vähän viljeltyä kuriositeettilajiketta. Nautiskelija luokittelee lajikeviinien potentiaalisen laatutason Vitovskan lailla hyväksi, vaikka Vitovskaa heikommaksi.

Viinien laatupotentiaali    HYVÄ.

Sivu tehty 21.10.2021.