Tumma Iberian lajike MARUFO lienee suomalaisille tutumpi MOURISCO-nimellä. Rypäleen nimi voisi olla myös espanjalaisperäinen MORAVIA DULCE, mutta koska tätä nimeä käytetään kahdesta eri rypyleestä, on Robinson-Harding-Vouillamozin (2012) mukaan yksiselitteisintä käyttää rypäleestä nimeä Marufo. Tsekin Määriin assosioituva Moravia oli vielä lisäsekaannuksen aiheuttaja. Marufon on vanha lajike ja sen viljely keskittyy pohjoiseen Portugaliin sekä Espanjassa suurelle Kastilia-La Mancha. yläalueelle. Marufo esiintyy lähinnä volyymivetoisissa sekoitteissa. Laatuviinien tuottaminen mahdollisimman nuorena juotavaksi tarkoitettuja viinejä tuottavasta lajikkeesta on erittäin haastavaa. Rypäle lähinnä pehmentää viinejä kesytetyillä tanniineilla ja hapoilla sekä nuoruuden hedelmäisyys. Marufo on erittäin vanha lajike. Lajikkeen koti on Iberian niemimaalla ja siellä rypälehistorian perusteella otollinen alue olisi Douro. Lajike kuuluu Nautiskelijalla Portviinisekoitteeseen sekä Portugalin tummaan sekoitteeseen.

Köynnös on elinvoimainen mutta köynnösten rypäleiden tuotto on suhteellisen alhainen. Suurten rypäleiden tertut ovat myös suurikokoisia. Rypäleet kypsyvät myöhään, joten kasvuympäristön pitää olla lämmin. Marufo on maineikkain Touriga Nacionalin jälkeläinen samoin kuin maineikkaampi Touriga Franca. Douron alueella näillä lajikkeilla ja pitkä historia. Marufo-viinien uutospitoisuus on alhainen eivätkä ne sovellu varastointiin. Marufo soveltuu syötäväksi rypäleeksi.

Suosittuna Mouriscoa alias Marufoa ei voi pitää koska vuonna 2010 sen Portugalin viljelyala oli 3631 hehtaaria. Espanjan vuoden 2008 rypäleen viljelyala oli puolestaan 2202 hehtaaria, mikä tekee rypäleestä siellä vähämerkityksellisen.

Marufon alias Mouriscon synonyymejä ovat Brujidera, Brujidero, Brujigero, Crujidera. Crujideiro, Marufa, Moravia Dulce, Mourisco du Douro, Mourisco Preto, Mourisco Tinto, Rucial, Trujidera ja Vigorosa.

Sekoitelajikkeen viinien laatupotentiaali    TYYDYTTÄVÄ.

Sivu tehty 11.5.2020.