Tumma TROUSSEAU on peräisin Juran alueelta Itäisessä Ranskassa Sveitsin rajalla. Tunnetumpi rypäle on kuitenkin Iberian nimeimaan portugalilaisella nimellä BASTARDO, joka suomeksi kääntyy nimellä paskiainen ja on selvästi Trousseauta myyvempi nimi. Juran alueelta ensimmäinen kirjallinen maininta rypäleestä on vuodelta 1732. Iberan niemimaalla rypäle on ollut tunnettu vähintään kaksi vuosisataa. Arvoitukseksi on jäänyt kuinka rypäle päätyi sinne. Bastardo kuuluu suhteellisen arvostettuihin portiiviinirypäleisiin, mutta ei kuitenkaan kirkkampaan kärkeen. Riojan alueella rypäle tulee esille nimellä MATURANA TINTA ja Teneriffalla nimellä TINTILLA tai myös pelkällä Tinta-nimellä. Trousseau-lajikkeen sisarruksia ovat maineikkaat Chenin Blanc sekä Sauvignon Blanc. Savagninin kanssa Trousseaulla on vanhempi-lapsi-suhde. Trousseau putkahtelee esille erikoisen kirjon paikoissa, mutta määrällisesti vaatimattomasti.

Rypäleiden kasvukausi on suhteellisen lyhyt, joten kasvuympäristön pitää olla lämmin rypäleiden kypsymisen varmistamiseksi, etenkin kun köynnös on elinvoimainen. Viileällä Juran alueella tämä on haaste rypäleen viljelylle. Pienten terttujen suhteellisen paksukuoriset rypäleet ovat suhteellisen vastustuskykyisiä tauteja vastaan. Rypäleet ovat sokeripitoisia, joten viinien potentiaalinen etanolipitoisuus on suhteellisen korkea. mutta yleensä viinin väri ei ole syvä vaan yleensä selvän ohut. Rypäle soveltuu tammikypsytykseen.

Kotiseutunsa Juran viljelyalasta tumma Trousseau kattaa vain viisi prosentti kun köynnöksille sopivia tarhoja on vähän. Jurassa määrällä mitattuna Poulsard on paikallinen punaviinirypäle. Vuonna 2009 Trousseaun viljelyalaksi Ranskassa saatiin vaatimattomat 172 hehtaaria. Espanjan rypäleet viljelyala oli vielä vaatimattomampi 82 hehtaari nimillä Merenzao ja Verdejo Negro. Portugalissa lajikkeen viljelyä oli 1218 hehtaarin edestä. Siellä rypälettä on hyödynnetty myös Madeiran saarella aikoinaan väkevöityjen viinien sekä mietojen pöytäviinien tuotannossa. Rypäle on tunnettu myös Kaliforniassa sekä nykyisen Ukrainan ympäristössä. Ukrainan ympäristössä lajike tunnetaan Bastardo-nimellä.

Rypäleestä on olemassa vaaleampi värimuunnos nimeltä Trousseau Gris, jolla oli historiallista merkitystä Bordeaux’n ympäristössä. Kaliforniassa muunnos tunnettiin nimellä Gray Riesling.

Suhteellisen vanhalla lajikkeella riittää synonyymejä sekä Ranskassa että Iberian niemimaalla. Synonyymejä ovat Bastardhino, Bastardo, Carnaz, Godello Tinto, Maria Ordoña, Maria Ordoñez, Maturana Tinta, Merenzao, Roibal, Tintilla, Tinta Lisboa, Troussé, Trousseau Noir, Troussot, Verdejo Negro ja VerdejoTinto. Kun rypäleen nimi on Bastardo Tinto, niin kyseessä on eri lajike kuin Bastardo. Ranskan Yonnen departementin Tressot on eri lajike kuin Trousseau, nimien samankaltaisuudesta huolimatta.

viinien laatupotentiaali    HYVÄ

Sivu tehty 11.5.2020.